Oostenrijkse president in zorgwekkende toestand

Icoon Buitenlands nieuwsDe Oostenrijkse president Thomas Klestil heeft vanochtend twee hartaanvallen gekregen. Bodyguards konden zijn hart weer aan de gang krijgen met behulp van een defibrillator. Met een helikopter is hij overgebracht naar het ziekenhuis in Wenen, waar hij in kritieke toestand op de intensive care ligt. Hij kan elk moment overlijden.

"Hij verkeert in accuut levensgevaar", aldus Reinhard Krepler, de directeur van het ziekenhuis tegen de Oostenrijkse televisie ÖRF. De behandelende geneesheren verklaarden echter hoop te koesteren dat Klestil, die over drie dagen zijn ambt zou overdragen aan de nieuw gekozen president Heinz Fischer, blijft leven. "De komende uren zijn beslissend. We zijn erg bezorgd, maar we hebben nog hoop", zei Krepler. De president zal volgens het ziekenhuis in een kunstmatige coma gebracht worden, die in het gunstigste geval veertien dagen duurt.

Onduidelijk is wat de hartaanvallen heeft veroorzaakt. Volgens Krepler heeft het falen van de longfunctie de hartproblemen veroorzaakt. Hij kreeg te weinig zuurstof en het hart stopte daardoor met kloppen, aldus de medicus. Of Klestil door het hartfalen een hersenbeschadiging heeft opgelopen, is nog niet bekend.

De 71-jarige Klestil kampt al geruime tijd met longproblemen, die door een auto-immuunziekte zouden worden veroorzaakt. In september 1996 moest hij al een weekeinde lang in een kunstmatige coma worden gebracht in verband met een atypische longontsteking. In juni 2003 kreeg het staatshoofd opnieuw een longontsteking maar toen betrof het een lichte.

Subheader
President Thomas Klestil zou over drie
dagen zijn ambt overdragen