Met tape vingerafdrukcontrole omzeilen

Een Koreaanse vrouw heeft afgelopen jaar meerdere malen een miljoenen kostend controle systeem in Japan omzeild door het gebruik van tape op haar vingers, waardoor ze zonder problemen het scanapparaat dat vingerafdrukken afleest, kon passeren.

Het biometrische systeem is sinds 2007 geïnstalleerd op dertig vliegvelden om de veiligheid te verbeteren en om te voorkomen dat terroristen het land binnenkomen. De vrouw was in 2007 Japan uitgezet vanwege illegaal verblijf, maar kon op deze manier toch het land bezoeken.

Japan heeft meer dan 44 miljoen dollar uitgegeven voor het systeem dat vingerafdrukken van de twee wijsvingers afleest van elke bezoeker die het land aandoet, en ze vervolgens vergelijkt met onder andere met vingerafdrukken uit databases waar internationale vluchtelingen in staan en vreemdelingen die niet in het land welkom zijn.

De vrouw heeft de stukjes tape met daarop een nep-afdruk, en een vervalst paspoort via een handelaar gekregen. Japanse ambtenaren geloven dat veel ongewenste bezoekers via deze methode Japan binnenkomen. 

vingerafdruk
Voor veiligheid of controle van burgers?