Israël grendelt Gaza volledig af

Icoon Isra�l/PalestinaIsraël heeft de Gazastrook donderdag volledig van de buitenwereld afgegrendeld. Dat meldden Israëlische media.

Minister van Defensie Ehud Barak sloot alle grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook wegens de voortdurende raketbeschietingen vanuit Gaza op Israël. De afsluiting gaat enkele dagen duren.

Volgens de Israëlische premier Ehud Olmert zal de "oorlog" tegen Palestijnse groepen die in de Gazastrook raketten op Israëlische grensplaatsen afschieten, niet stoppen. "We gaan door met de strijd tegen de Islamitische Jihad, Hamas en hun bondgenoten, zonder compromis, zonder concessie, zonder genade", aldus Olmert. "Deze oorlog zal niet stoppen."

Bij Israëlische aanvallen op Gaza kwamen donderdag tien Palestijnen om, meldde het persbureau AFP op basis van medische bronnen. Onder de doden is een leider van de Volksverzetscomités en zijn vrouw. Israëlische militaire operaties hebben de afgelopen drie dagen al meer dan dertig Palestijnen in Gaza het leven gekost.

Palestijnen hebben vanuit Gaza sinds dinsdag volgens het Israëlische leger 118 raketten en 62 mortiergranaten afgevuurd op Israël. Daardoor vielen geen doden, wel een aantal gewonden.

Israël laat al maandenlang slechts zeer beperkt vracht- en personenvervoer toe van en naar Gaza. Daardoor is de economie van de kuststrook met 1,5 miljoen inwoners bijna volledig ingestort. Israël verklaarde Gaza een "vijandelijke entiteit" nadat de streng islamitische Hamas in juni de macht in Gaza had overgenomen.

De Amerikaanse regering heeft Israël opgeroepen tot terughoudendheid. VN-topman Ban Ki-moon zei "diep bezorgd" te zijn over de escalatie van het geweld. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas veroordeelde de Israëlische campagne in Gazastrook.

"War is Hell.."