Wandellegioen Airborne op pad

Icoon BinnenlandsIn Oosterbeek zijn vanmorgen rond 11.00 uur de laatsten van de 30.000 deelnemers van de Airborne Wandeltocht op pad gegaan.

Zij trekken in defilÚ door Oosterbeek en lopen vervolgens afstanden van 10, 15 en 25 en 40 kilometer langs plaatsen die een rol hebben gespeeld in de Slag om Arnhem en de operatie Market Garden in 1944. Onderdeel van de mars is een bezoek aan het Airborne Kerkhof met 1700 graven van strijders.

Het merendeel van de vaak trouwe wandelaars doet mee aan de tocht voor de gezelligheid en uit respect voor alle geallieerde militairen die in de regio hebben gevochten. Onder de wandelaars zelf zijn nog enkele Arnhem-veteranen, net zoals onder de enkele tienduizenden bezoekers die het wandellegioen uitgeleide doen en vanmiddag zullen binnenhalen. Ook lopen inmiddels steeds meer jonge veteranen mee.

De route voert onder meer door Wolfheze, Renkum en Heelsum en over de Ginkelse Heide, waar in september 1944 duizenden geallieerde parachutisten landden. De geallieerde opmars kwam uiteindelijk tot stilstand bij Arnhem, waar de Rijnbrug een onneembare vesting bleek.

De tocht wordt voor de 62e keer gehouden. Elf deelnemers hebben de tocht tot nu toe alle keren gelopen. De eerste wandelaars worden omstreeks half drie terugverwacht.