Al 45 arrestaties in Schinveldse bos

Boomhut Schinveldse bossenIn het bos bij Schinveld zitten nog zo'n 15 activisten van Groenfront! verscholen in boomhutten en tunnels. Maandagmiddag om 15.00 uur waren er al 45 actievoerders gearresteerd. Onder hen zijn twee inwoners van Schinveld. De politie en marechaussee begonnen vannacht met de ontruiming van het bezette bos. Even na 09:00 uur werden al de eerste bomen omgezaagd.

De leiding van het team dat de ontruiming coördineert, maakt zich zorgen over de gezondheid van de actievoerders. Eén van de arrestanten is met onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Anderen vragen om zo snel mogelijk te worden bevrijd. Het ontruimen van de boomhutten gaat langzaam omdat de actievoerders zich met kettingen hebben vastgeketend. Eerst moet er ook nog een hoogwerker naar zo'n hut worden gemanoeuvreerd, voordat de politie en marechaussee de bezetters naar beneden kan halen. Ook zijn er activisten die zich hebben ingegoten met beton in gaten en tunnels.

Burgemeester Jos Zuidgeest van Onderbanken toonde zich vanmiddag content met de vreedzame manier waarop de ontruiming tot nog toe heeft plaatsgevonden. Als de duisternis invalt zal de ontruiming worden opgeschort tot morgen. Zuidgeest laat wel onderzoeken of het mogelijk is de kosten te verhalen op de actievoerders. Inmiddels zou al 1 hectare bos zijn gekapt. In totaal moet 6 hectare (12 voetbalvelden) bos wijken. In het gekapte stuk worden wel weer bomen en struiken geplant, maar deze mogen niet boven één meter hoogte uitkomen.

Aannemer
De aannemers die in opdracht van het ministerie van Defensie de zes hectare bos kappen, zijn in de aanloop naar de actie bedreigd. Meerdere aannemers die zijn gespecialiseerd in bomenkap ontvingen bedreigingen. De dreigementen zouden onder meer afkomstig zijn van de anarchistische groep SEALS (Strijdbaar Ecologisch Anarchistisch Levend Schild).

Defensie maakt de namen van de aannemers die zich bezighouden met de kap hierom niet bekend. Ook zijn de namen van de aannemers op de shovels en zaagwagens afgeplakt. Desondanks valt in ANP-berichtgeving terug te lezen dat speciale machines van het Brabantse rondhoutbedrijf Meulendijks bij de kap zijn ingezet. Bovendien meldt Groenfront! op internet dat de kap zou worden uitgevoerd door het Belgische bedrijf VanderVelden uit Hamont-Achel.

-
Meer ontruimingsnieuws vind je via de Limburgse zender L1 of de actiesite Indymedia.