Ontruiming Schinveldse bos begonnen

AlgemeenPolitie en marechaussee zijn vannacht even voor 02:00 uur begonnen met de ontruiming van het bezette bos bij Schinveld. In eerste instantie zal geprobeerd worden de bezetters te bewegen vrijwillig hun biezen te pakken. Er zitten ruim 100 activisten van Groenfront! in het bos in diverse boomhutten. Zij worden bijgestaan door mensen uit de omgeving. Politie en marechaussee zouden in totaal zo'n 200 man hebben ingezet voor de ontruiming.

En van de bezetters is Tweede-Kamerlid Diedrik Samson (PvdA). Hij is teleurgesteld in PvdA-burgemeester Jos Zuidgeest die de bezetters volgens hem zou hebben proberen uit te hongeren. Zuidgeest trachtte namelijk de afgelopen dagen iedereen die naar het bos wilde gaan tegen te houden door de toegangswegen af te laten grendelen. Dat mislukte omdat bewoners uit de omgeving toch voedsel naar de bezetters wisten te smokkelen.

Opvallend is dat de brandweerkorpsen van Onderbanken en Brunssum gisteren lieten weten niet mee te zullen helpen bij de ontruiming van het bos. De korpsen was gevraagd aggregaten te leveren om het bos tijdens de ontruiming te kunnen verlichten. Die weigerde de brandweer af te staan. In plaats daarvan togen sommige brandweerlieden naar het bos om zich bij de bezetters te voegen. Ze troffen daar veel bewoners uit de omgeving aan die hetzelfde deden vandaag.

De zes hectare bos bij Schinveld moet gekapt worden in verband met de veiligheid van overvliegende radarvliegtuigen. AWACS-vliegtuigen van de in het Duitse Geilenkirchen gelegen NAVO-basis vliegen regelmatig over het nabijgelegen bos. Eind december kreeg het ministerie van Defensie van de rechter toestemming voor de kap.


Boomhut in Schinveldse bos
Meer foto's op Indymedia

De website Indymedia volgt de ontruiming op de voet. Om 01:38 cirkelde er een helikopter boven het kamp. Twintig busjes met ME'ers arriveerden om 01:50. Om 02:10 trok de ME het bos in en begon met de omsingeling van het kamp. Rond 02:30 zouden ook zo'n honderd Duitse politiemensen het bos zijn ingetrokken.

Korte Update: De marechaussee begon iets na 06:00 met het leegvegen van het bos. Mensen die niet snel genoeg weggingen, werden aangehouden. Alles wat zij op de grond tegenkwamen werd gesloopt. Rond 07:00 was het bos leeggeveegd van mensen die rondliepen en begon de marechaussee met het doorslijpen van de kettingen waarmee actievoerders op de grond zich hadden vastgezet. De mensen in de bomen werden vooralsnog met rust gelaten.
-
Eerste videobeelden van de ontruiming (van de limburgse zender L1). Je kunt ook live luisteren naar ontruimingsnieuws op L1.

Update 10:07
Rond 09:15 zijn de eerste bomen in de Schinveldse bossen tegen de grond gegaan. Met grote machines worden de bomen meteen in stukjes gehakseld.

Op sommige plaatsen in het bos zitten nog steeds tientallen actievoerders verscholen in boomhutten. Er worden hoogwerkers ingezet om ze naar beneden te kunnen halen. Andere actievoerders hebben zich teruggetrokken in zelf gegraven tunnels. Ook die moeten nog verwijderd worden.