Omgekeerde wereld?!

TwoSteps
Ongetwijfeld heb je afgelopen week iets over de berichtgeving rond de moordzaak Nienke Kleiss en verdachte Cees B. opgevangen. Het Openbaar Ministerie staat in negatief daglicht. In sneltreinvaart verteld blijkt namelijk dat Cees B. 4 jaar onterecht heeft vastgezeten. Daarom is hij een tijd terug ook vrijgelaten. Netwerk bracht afgelopen week echter aan het licht dat Cees B. heeft vastgezeten terwijl er DNA materiaal beschikbaar was dat zijn onschuld bewees, en dit al heel vroeg was vastgesteld.

Grove fouten zijn er zeker gemaakt. Het OM, het Nederlands Forensisch Instituut en Donner weten het ook niet meer. De ene keer zeggen ze namelijk dat er geen fouten zijn gemaakt om later weer te bekennen dat die wel zijn gemaakt.

Donner vindt nu namelijk ook dat er "grote druk op het OM staat", en dat het imago van het NFI en het OM hierdoor grote schade oploopt. Dan denk ik, prima! Zulke zaken bewijzen maar weer eens hoe het ervoor staat met de Nederlandse Rechtstaat.

Wat nog het meest opmerkelijk is, is dat deze minister overweegt een klacht in te dienen bij de Raad voor de Journalistiek over de berichtgeving in Netwerk. De minister had natuurlijk graag gezien dat deze zaak in de toch al overvolle doofpot gestopt zou worden. Minister Donner probeert wat druk van de ketel te halen door de vinger de andere kant op te wijzen, gelukkig zegt de minister zelf verantwoordelijk te zijn ...