FOK! op het spoor van De Mol 2014 - Aflevering 2

Martijn van Veen

Voor het vijfde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen weer, samen met collegacrewleden, op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1

Naam: Martijn van Veen
Functie: Redacteur Film
Verdenkt nu: Sofie van den Enk
Want: Knap dat de makers ons na veertien seizoenen nog steeds kunnen verrassen. Die zwarte vrijstelling schudt het spel weer een beetje op en dat deed het dit keer zeker. Een briljante afleverin die helaas wel het einde betekende voor mijn Mol, Owen. Deze aflevering viel mij vooral Sofie op, die flink met de portofoon zat te kloten en het zal mij niet verbazen als zij van tevoren wist waar de zwarte vrijstelling lag.

Naam: René van der Kroon
Functie: Redacteur Film
Verdenkt nu: Sofie van den Enk
Want: Bah, Owen is er uit. Ik kan mijzelf enigszins verantwoorden door te zeggen dat het de tweede executie is en dus alles nog. Maar het is wel even balen, mijn eerste ingeving was wel die leuke Koefnoener. Toch veranderde dit tijdens aflevering twee steeds meer. Hij werd fanatieker, hij werd drukker... hij werd kandidaat. En nog belangrijker: hij zat op Tygo. Zijn test had hij ingevuld op iemand met tatoeages en een persoon die in de redactiekamer geen porto in zijn of haar handen had. Ik kan alleen maar Tygo bedenken. Dus hij valt voor mij nu af als Mol. Wie nu? Aaf valt ook af vanwege de Buzzcapture-rapporten, dus dat is makkelijk. Daphne kreeg een rood scherm en eigenlijk door dat streep ik haar af. Er is wel een flinke discussie omdat het geen 'bepalend' scherm was, maar ik hou het er op dat de makers ooit hebben gezegd dat de Mol nóóit een rood scherm krijgt en zich daarom bij hun woord houdt. Freek verdenk ik ook nog niet omdat hij, net zoals de fanatieke maar toch uiterst verdachte JW probeert om opdrachten te halen. Weliswaar knullig, maar ze doen het wel. Jennifer heeft al teveel geld binnengehaald en Susan... Ik zie Susan als óf de Mol óf als Winnaar. Zij is bloedfanatiek en ik verwacht daarom ook niet dat zij de Mol is, maar ik sluit haar nog niet helemaal uit. Wie houden we over? Sofie. Sofie van den Enk. Sluwe Sofie. Ze speelt de onschuld zelve, ze oogt lief maar toch kloot zij met portofoons. Ze helpt niet extreem goed mee. Zij... is voor nu mijn Mol.

Naam: Liesje
Functie: Moderator
Verdenkt nu: Sofie van den Enk
Want: Het was weer een leuke uitzending, wat heerlijk dat het weer begonnen is. Ondanks dat het een leuke uitzending was ben ik geen klap opgeschoten qua Mol betreft. De eerste opdracht vond ik wel een beeje matig, de tweede opdracht super leuk. Ik heb echt geen idee en vind een aantal mensen erg verdacht. Vorrige week had ik Jenifer gegokt, maar dat kan ik nu echt niet verkopen, ik heb haar niets verdachts zien doen. Susan houd ik goed in de gaten maar ik ben nog niet zo overtuigd dat ik voor haar ga deze aflevering.  Dus voor nu switch ik maar naar de enige persoon die met de portofoon heeft lopen klooien, Sofie.

Username: DaMart
Functie: Moderator / PR
Verdenkt nu: Jan-Willem Roodbeen
Want: Nu Jennifer in twee afleveringen geld heeft binnengehaald, terwijl ze ook had kunnen mollen, verdenk ik haar een stuk minder. Mijn verdenking ligt nu bij Jan-Willem. Hij liet mensen naar jokers in plaats van kamers zoeken in de oude tv-studio. Leuke afleiding. Bij diezelfde opdracht liep hij al doodleuk op het dak, terwijl anderen ook nog bezig waren met een opdracht, wat van de tijd af ging. Vervolgens was hij meer bezig met woordgrapjes dan een touw bij het geld krijgen. Dat, en de kalmte waarmee hij de laptop zocht voor de test en de zelfverzekerde blik toen hij zijn scherm te zien kreeg, maken Jan-Willem voor mij op dit moment verdachte nummer 1.

Username: Peter
Functie: Redacteur Frontpage
Verdenkt nu: Jennifer Hoffman
Want: Hoewel Sofie zich wel heel erg goed in de kijker speelde deze aflevering, vooral door geklungel tijdens opdrachten, was dat juist te verdacht. Jennifer die alleen het labyrinth in kruipt, wie weet heeft ze van alles 'gemist'? En dan nog een hoop nep-mollen die de groep proberen te misleiden, maar hey, de echte mollen-acties zie je meestal niet openlijk in beeld tijdens de eerste afleveringen. Alles bracht me even aan het twijfelen, maar het voorstukje met de vallende telefoon in de komende aflevering heeft me toch er van weerhouden om voor een ander dan Jennifer te gaan.

Username: debuurvrouw
Functie: Moderator
Verdenkt nu: Susan Visser
Want: Nou ja, een roerige aflevering waar veel in gebeurde wat ik nog niet allemaal 'geduid' heb. De kandidaten halen nog niet echt alles uit de opdrachten. Onwetendheid? Of goed molwerk? Ik heb inmiddels een bij-mol in de persoon van Jan-Willem. Maar de hoofdmol blijft Susan. De lachjes, de biechten met grote pretogen het van de plattegrond van het labyrinth weglopen als de dames om hulp vragen. En Owen die een groot deel met haar was en 'dus' weg moest. En een vrijstelling die nog even blijven wel zou verklaren. Maar de aflevering ga ik nog een keer kijken. Het gevoel dat ik iets gemist heb. Niet de container met MOL erop trouwens, die zag ik.

Username: motorbloempje
Functie: Moderator
Verdenkt nu: Freek Bartels
Want: Owen eruit! Jammer! Niet mijn mol, maar had nog wel hoop dat hij er lang in zou blijven! Dan maar focusen op dé mol. Ik ben niet veel wijzer geworden. Helemaal niets zelfs. Er werd een hoop opzichtig en expres gemold naar mijn idee. Sofie met haar portofoon geklooi en apathie, Tycho met z'n enveloppen jatten, Jan-Willem met z'n jokers... maar toch blijf ik op Freek, die 'zo gestressed was dat hij niet op zoek ging naar vrijstellingen of jokers', die hij dus misschien niet nodig zou hebben. Sofie had dan wel de zwarte vrijstelling, maar het leek mij te opzichtig om die als Mol meteen in te zetten. Ik blij nog even hangen. Zonder enige vorm van overtuiging of argumentatie verder.

OVERZICHT MOLVERDENKINGEN


Klik op het plaatje voor een vergroting

Wie is jouw hoofdverdachte? Laat het achter in de reacties.