Film: Bad Santa

Noud de Greef (gr8w8)
Geen kerst zonder kerstfilm. Buiten de jaarlijkse terugkeer van Scrooged en The Muppet's Christmas Carol op de buis, zijn er ook elk jaar weer een paar typische kerstfilms te bewonderen in de bioscopen. Dit jaar bijvoorbeeld The Polar Express, maar ook Bad Santa. Twee films met eigenlijk de enige overeenkomst dat ze beide in de kersttijd spelen. Bad Santa is niet voor kinderen, maar zet een uiterst menselijke kerstman neer. Voor de twijfelaars hier even wat om de aandacht te trekken: De kerstman pakt één van de Gillmore Girls en houdt ervan dikke vrouwen van achter te nemen in pashokjes.

Bad Santa

Geen pornofilm hoor, wees gerust. Het idee van de film is ontsproten aan de gekoppelde breinen van de gebroeders Coen, wat uiteraard ook hier weer garant staat voor een rijtje geflipte karakters. Een dronken kerstman genaamd Willie (Billy Bob Thornton) laat zijn hulpje Marcus, een “klein mensje” (Tony Cox) elk jaar opsluiten in een warenhuis. Deze opent na sluitingstijd de deuren en gezamenlijk halen ze de kiet leeg, waarbij Marcus zelfs een echt boodschappenlijstje van zijn vriendin heeft. Willie echter is een meester in het kraken van kluizen en daar komt de echte buit vandaan.

Bad Santa

Helaas zijn de sociale kunsten van deze kerstman iets minder. Om zich te kunnen laten insluiten, moet er eerst een paar dagen kerstman gespeeld worden. Dat betekent veel kinderen aanhoren en vooral proberen niet al te veel op te vallen. Uiteraard lukt ook dat niet met een alcoholist als kerstman en krijgt het duo al snel de beveiligagent achter zich aan. In plaats van die twee er direct uit te knikkeren, ziet hij er wel een leuke handel in. Inderdaad, het lijkt verdacht veel op een Coen-film, ware het niet dat John Requa en Glenn Ficarra, bekend van Cats And Dogs, de uiteindelijke screenplay hebben geschreven en de regie in handen was van Terry Zwigoff, bekend van Ghost World en Crumb. Een leuk mengelmoesje wat toch verbazingwekkend goed uit pakt.

Bad Santa

Het zou echter geen kerstfilm zijn als er ook geen echte wijsheid aan zou zijn meegegeven. Natuurlijk wordt ook de ontzettend botte Billy Bob ontroerd door de kerstsfee, deze keer in de gedaantes van een dik en dom kind en Gillmore Girl Lauren Graham. De eerste klit aan de kerstman eigenlijk uit pure wanhoop, de tweede uit een soort jeugdfantasie. Seks met een dikke behaarde man, dat is toch de droom van elk tienermeisje? Dat is het soort humor van de film, voor wie de films van de gebroeders Coen (Intolerable Cruelty, Fargo, O Brother Where Are Thou, The Ladykillers en anderen) niet zo goed kennen een mooie instapper. Voor de rest een must see.

Bad Santa

De film jast er in een sneltreinvaart een serie grappen doorheen, waarbij de term politiek correct onbekend is. “Kleine mensjes” brengt blijkbaar nog al makkelijk wilde associaties los bij mensen. Denk aan Hans Teeuwen (He kaboutertje, waar is je punt-muts?) en je hebt een heerlijk grove doldwaze komedie. Met nog een echte kerstboodschap aan het eind, die dan eigenlijk toch wel heerlijk fout is. Zien! Bad Santa en Badder Santa zijn trouwens gewoon dezelfde film, maar de laatste is ongecensureerd. Dat wil zeggen: Nog wat grover en explicieter dan de versie die vorig jaar al in Amerika in de bioscoop was.

Bad Santa krijgt als cijfer een 8,5.
Bad Santa

GenreMisdaad/Komedie
Lengte93 minuten
RegieTerry Zwigoff
CastBilly Bob Thornton, Bernie Mac, Lauren Graham e.v.a.
Kijkwijzer
ForumBad Santa