Saoedi-ArabiŽ in mensenrechtencommissie VN

LTVDK

Dat de VN als geheel flink aan geloofwaardigheid aan het verliezen is, bleek van de week wel uit de milieuprijs die aan Unilever is toegekend. Maar ook op andere gebieden lijken ze helemaal de weg kwijt. Uit documenten van het UNHCR die bemachtigd zijn door UN Watch, blijkt nu dat Saoedi-Arabië een zetel krijgt in de mensenrechtencommissie van de VN.

De toewijzing van een dergelijke zetel voor Saoedi-Arabië is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Zo worden in het land stelselmatig vrouwen en minderheden onderdrukt en zijn ze gek op executies middels onthoofding. Dit jaar lijkt zelfs een recordjaar te worden, in de eerste zes maanden van 2015 zijn er al 102 mensen een kopje kleiner gemaakt. Ook mensen die kritisch zijn op het regime worden keihard aangepakt, de bekendste zaak is die van de blogger Raif Badawi.

Het gekozen lid is de Saoedische ambassadeur Faisal Trad, die voor de commissie 'onafhankelijke' experts mag inschakelen. Volgens UN Watch directeur Hillel Neuer lijkt het echter op een achterkamer-akkoord dat is gesloten. De deal zou inhouden dat Saoedi-Arabië zich niet verkiesbaar zal stellen als president van de VN-commissie, als het deze zetel zou krijgen.

Eerder dit jaar kwamen er al berichten naar buiten dat Saoedi-Arabië zich verkiesbaar had gesteld voor de zetel. De zetel is nu dus vrijwel stilzwijgend toegekend voor de 30e vergadering van de mensenrechtencommissie.