Het Zondagse Orakel - Ik zal zwijgen over irrelevantie

Thako (Okaht)

Mijn god, wat heb ik me deze week in moeten houden! Achter de schermen hebben we ooit afgesproken dat ik voortaan mijn bek moet houden onder de columns van collega’s. De afspraak was dat ik alleen zondagmorgen mijn commentaren op FOK! mocht pleuren.

Meestal kies ik dan twee columns, maar deze week was er een hele serie columns over het vallende kabinet en Het-Achterkamer-Wonder-Van-Den Haag. En daar kan ik nu EINDELIJK op los gaan!

Plat Haags - Klaar! – TheGrandWazoo
Markje lijkt ondanks alles toch nog niet van plan te zijn om lekker bij moeders in bed te kruipen om al die boze mannen te vergeten. Op de een of andere vage wijze probeert hij nog steeds om de grote overwinnaar te spelen. Markje als de grote verlosser, die zijn beste vriendje een schop in de ballen heeft verkocht en ineens allemaal nieuwe vriendjes heeft gekregen.

Daarbij vergeet Markje dat al die nieuwe vriendjes nu al van plan zijn om in het nieuwe schooljaar niet meer met hem te spelen. Of in ieder geval niet van harte. Alleen als Markje in september weer zoveel vriendjes meeneemt, dat hij mag bepalen of het tikkertje of stoepkrijten wordt, zullen sommigen van armoe nog meedoen.

Nee. Markje kruipt nog niet in bed. Maar ik zie hem nog wel een keer met zo’n pleister voor het linkerglas van zijn brilletje, het Binnenhof op fietsen. Als hij dan uit wordt gelachen, fietst hij misschien wel heel snel jankend naar mama.

Gevallen. Rutte 1 is gevallen – Kuifkrullen
Ik pik er even Maxime Verhagen uit. De column van Johan werd al snel door de actualiteit ingehaald. Max kapt ermee. Max verlaat de politiek.

Maar het was ook moeilijk voor Max. Als je in de voetsporen van het grenzeloze charisma van Jan Peter Balkenende moet treden, kun je alleen nog maar mislukken. Als je dan ook nog de verkeerde vriendjes kiest, omdat je bang bent voor klappen in het fietsenhok, red je het natuurlijk nooit. Dan kun je volgend jaar echt maar beter naar een andere school gaan.

Het zal wel een privéschool worden. Het Shell Lyceum. De Philips Academie. Of het DSM-narreke wellicht?

De Tweede Kamer debatteerde. Of niet? – Bakoenin
Het was eigenlijk wel logisch dat het eerste debat niet over de inhoud ging. Alles wat je voor een interruptiemicrofoon zegt, is vanaf dat moment je standpunt. Of je het nu wilt of niet. Of je het nu echt meent of niet.

Ik kan me goed voorstellen dat de gemiddelde politicus in zijn broek scheet. Wie één keer 3% riep was een harteloze volksverlakker. Wie een keer 3,5 of 4% noemde was óók een harteloze volksverlakker. Linksom of rechtsom dus. Bij iedere opmerking was je voor of tegen iets en gooide je iedere andere deur meteen dicht.

Persoonlijk vond ik het wel slim om dinsdag je bek nog even dicht te houden. Je gaat vlak voor een Cito-toets toch ook niet ineens de wijsneus uithangen? Of je ouders moeten toevallig een Cito-toets coach kunnen betalen.

Revolutie! Johan for president! – Days-Of-Wild
Het is Jolande geworden Jean-Paul. Geen Johan. Je kunt ervan denken wat je wilt, maar zonder die paar zetels van GroenLinks, hadden de stoelen en stekkerdozen nu nog door de Tweede Kamer gevlogen! De ene tackle na de volgende aanval op de meniscus. En geen scheidsrechter die nog een penalty zou geven voor het dichtgetimmerde doel.

Daar kon de onderbroekenwijsheid van Cruijff niet tegenop. Trouwens. Dat soort idiote wijsheden en oneliners hadden we al anderhalf jaar achter de rug.

Maar een revolutie is het wel geworden! Ik denk niet dat ook maar één analist, journalist, commentator of beleidsmaker dit had kunnen voorspellen. Een slachtpartij óf een gezapig wedstrijdje Eindhoven - FC Oss. Dát had iedereen verwacht.

Wel grappig dat juist een moreel blinde homo en een linksbenige vrouw deze wedstrijd beslisten.

Het heeft geen zin – DriekOplopers
Heeft het geen zin meer om columns te schrijven? Integendeel! Het heeft zin en ik héb zin om columns te blijven schrijven. Heerlijk kankeren op alles wat politiek los of vast zit. Of het nu een Stotterende Samsom, een Schuimbekkende Sverhagen, een Soppende Sap of Stamelende Srutte betreft. Iedere gebeurtenis is een column waard.

Zie je hoe ik hier met de letter S heb gespeeld? Het slaat nergens op, maar als je de zin nog een keer leest, klinkt het heerlijk denigrerend. Alles is geoorloofd om te voorkomen dat er ook maar één politicus denkt dat het iets betekent om dom in een microfoon te lullen of slachtoffer te zijn van Rutger Castricum. Iedere grote bek dient de grond in te worden gestampt. Al is het maar heel goedkoop, met een domme truc met de letter S!

Samenvattend
Het is me gelukt! Ik heb die irrelevante partij en die irrelevante dwaas uit Limburg volledig weten te negeren. Zelfs die irrelevante dronken lamlul, die zijn irrelevante partij en zijn irrelevante leider de rug heeft toegekeerd heb ik niet genoemd. Laat dit de aanzet zijn voor een goed stukje Nederlandse folklore.