Onbeperkte vertraging

vw_caddy
Dat het openbaar vervoer in Nederland al redelijk bagger is was bekend, maar het reizen met de trein wordt je vanaf dit jaar toch wel heel erg onmogelijk gemaakt. De Nederlandse Spoorwegen gaat haar doelstellingen niet halen, dat wil zeggen: nog meer vertragingen. Reden hiervoor zijn de uitgebreide werkzaamheden die aan het spoor moeten plaatsvinden.

Een flinke poos geleden was het nog allemaal zo mooi. De gehele Nederlandse Spoorwegen waren nog eigendom van de staat, en toen liep het toch best goed. In 1995 vond de staat dat de exploitatiekosten te hoog waren, ze gingen de Nederlandse Spoorwegen verzelfstandigen. Bijkomend voordeel 'zou' zijn dat de NS makkelijker nieuwe treinstellen kan aanschaffen.

Sindsdien slaan ze in Den Haag nog wel eens stevig op hun kop als ze de problemen van nu zien, uiteraard achter de schermen. De NS kan maar een punctualiteit garanderen van rond de 85% in plaats van de minimumgrens van 86,5%. Staatssecretaris Schultz van Haegen zit onder de plak van de NS-directie, want mevrouw Schultz stemde zonder problemen in met deze wijziging. Even ter vergelijking: bij onze zuiderburen is de punctualiteit maar liefst 94%, terwijl het openbaar vervoer daar op veel plaatsen gratis is. Het kan dus wel!

De Tweede Kamer is 'hevig ontstemt' over de mededeling die de NS uitdoet. Volgens VVD-er Hofstra uit Paterswolde moet de NS de lat hoger leggen en juist niet lager. Naar mijn mening ligt het probleem niet zozeer bij de NS maar bij de overheid zelf: het onderhoud aan de infrastructuur loopt al jaren achter, dit vanwege de bezuinigingen die Den Haag keer op keer wil doorvoeren.

De ontsporingen die de laatste jaren hebben plaatsgevonden bij Amsterdam staat niet op zichzelf. De Belgen investeren dit jaar maarliefst 18 miljoen euro in het spoorwegennet, terwijl men daarvoor weinig terugkrijgt. De Belgen vinden het openbaar vervoer de belangrijkste openbare dienst voor haar burgers. Laat Nederland dit nu ook eens doen, in plaats van de hele dag te lullen over een bosje militairen.