Gedachten zijn vrij

Maarten (Mannee)
De 17-jarige Malika, die vorige week door justitie was gegijzeld, mocht van de rechter gisteren gewoon naar huis. Het is een kleine tegenvaller voor de advocaten van de Hofstadgroep, die de dame nu niet aan de tand kunnen voelen over de verklaring die ze tegenover de politie aflegde.

Uiteraard is het de vraag of de advocaten van de verdachten meer tegenvallers te verwerken zullen krijgen. Eerlijk gezegd acht ik de kans echter groter, dat het proces tegen de leden van de Hofstadgroep vooral een teleurstelling wordt voor de mensen die hopen op een veroordeling. Gisteren werd bij Stand.nl op Radio 1 gediscussieerd over de volgende stelling: "De Hofstadgroep moet veroordeeld kunnen worden voor terroristische intenties" en een overgrote meerderheid van de stemmers was het met die stelling eens. Dat geeft wel aan hoe dit leeft onder de Nederlandse bevolking, maar het geeft ook wel aan hoe lichtzinnig mensen over dit soort zaken denken.

Het zou een slechte zaak zijn wanneer mensen worden veroordeeld, vanwege een bepaald gedachtegoed. Zelfs wanneer dat een gemeenschappelijk gedachtegoed is, waarover ze onderling spreken. Het gaat erom of ze concrete plannen hadden en dat die plannen aantoonbaar zijn door een begin van uitvoering. Zijn ze dat niet dan is het de nagel aan de doodskist van de rechtstaat wanneer deze verdachten worden veroordeeld.

Wat ik tot nu toe hoor en lees over de Hofstadgroep, dan is het al een hele klus om aan te tonen dat hier echt sprake was van een organisatie, laat staan van concreet uitgewerkte gemeenschappelijke plannen. Komt er niets anders boven tafel dan wat er nu bekend is, dan kan er maar één conclusie zijn: vrijspraak.