Boek: Charles den Tex - De macht van meneer Miller

Kolomos

FOK! kreeg nu pas het vervolg op Wachtwoord in handen om te recenseren, in de vorm van een filmeditie. We hebben het over het boek De macht van meneer Miller van Charles den Tex. Charles den Tex is zeker geen onbekende in de Lage Landen. Vorig jaar mochten lezers al een klein boekje van Charles in ontvangst nemen bij aankoop van een boek in de week van het spannende boek. Op de eerste pagina wordt meteen vermeld hoeveel gouden stroppen de beste meneer den Tex heeft gewonnen. Hebben juryleden van de gouden strop goed beoordeeld of is er tekort aan concurrentie? Lees verder om erachter te komen.

Michael Bellicher is een simpele man die veel bereikt heeft en werkzaam is bij een groot bedrijf waar hij alles heeft wat zijn hartje begeert. Op een gegeven dag komt hij zijn broer tegen, waar het minder goed mee gaat. Michael wil voorkomen dat hij meegesleurd wordt door de negatieve energie die van zijn broer afstraalt en besluit daarom zich meer op zijn werk te richten. Maar die beslissing uit zich snel in een afschuwelijke avond op het kantoor waar hij iets ziet wat hij nooit had mogen zien. Als getuigen van deze misdaad moet hij zien te ontkomen aan een netwerk van intriges geleid door een zekere meneer Miller. Deze duistere meneer blijkt veel macht te hebben zonder direct op te vallen in de wereld van vandaag en doet er alles naar om zijn zaakjes zo soepel mogelijk af te handelen.

Het verhaal is geschreven alsof het zo zou kunnen gebeuren met een willekeurig persoon in je omgeving, een 1984 maar dan in de moderne wereld met computers, mobieltjes en satellieten. De lezer krijgt begrip voor de wantrouwende gevoelens van het hoofdpersonage omdat hij constant in de gaten wordt gehouden. Alsof hij in een show van Big-Brother zit en er geen ontkomen aan is.

Charles den Tex bewijst dat hij een topschrijver is en absoluut de concurrentie met het buitenland aan kan. Het boek trekt de lezer mee vanwege de vlotte schrijfstijl en de spannende momenten in het boek. Een bijkomend pluspunt is dat veel lezers zich kunnen identificeren met de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt. Het speelt niet af in een drukke New York, maar in de drukke straten van Amsterdam. Dit boek leest snel weg en als je niet graag leest; dan kun je nog altijd de VPRO serie Bellicher bekijken.