CD: Ponoka - Built To Fly

Harry (Dinosaur_Sr)
Leverde Ponoka met Hindsight wellicht de meest miskende plaat van 2007 af, mogen ze alsjealsjealsjeblieft in 2009 wel erkend worden met Built To Fly? Is er nog gerechtigheid?


Met een beetje geluk blijft deze keer niet onopgemerkt dat Rick de Gier c.s. weer een hartstikke leuk opgewekt gitaarplaatje in de traditie van pakweg een Johan of Benjamin B. gemaakt heeft. Vrolijk, ondanks dat het voor iemand die rust van Canada heeft ervaren het geen pretje is de hectiek van Nederland weer te beleven, en alle twijfels vrij door de songs heen zweven.

Built To Fly is gewoon een hele leuke indierock plaat, naar beste Nederlands/Vlaamse traditie. Redelijk gevarieerd ook, van neuzeldeuntjes tot strakke gitaren tot fuzzy synth gedreven liedjes. 'City Lights' heeft bijvoorbeeld heel goed naar Urge Overkill geluisterd, maar voegt als bonus aan de strakke gitaarriff een groezelig synth deuntje toe. 'Meager Days' had zo maar een liedje in goed Antwerpse traditie kunnen zijn, en ook klinkt er het sentiment van Johan in door. 'Good Things Happen In Slow Motion' is dan weer uptempo en fuzzy (en gezongen door Alice ten Brinke). Zo maar drie liedjes van dit album. Desondanks heb je niet het idee te luisteren naar een verzameling liedjes, maar naar een afgerond album. De sfeer is namelijk constant, de energie haalt het album uit het contrast tussen serieuze licht melancholische teksten en vrolijke muziek met een randje.


Het geluid is redelijk vol zonder dat dit heel storend is. Dat wordt vooral veroorzaakt door achtergronden van synths of backingvocals. Eigenlijk zou ik wel nieuwsgierig zijn hoe Ponoka zou klinken met een geheel gestripte productie, maar op dit album zou dat waarschijnlijk de samenhang een beetje uit elkaar trekken. De slottrack, 'Come Outside', hint daar echter wel op een wat soberder vervolg. Zo maakt Built To Fly me al weer nieuwsgierig naar het volgende album, altijd een goed teken.

Trouwens, ook niet onopgemerkt mag blijven dat het Volkoren label steeds meer van dit soort leuke muziek uitgeeft en inmiddels een aardige plek in de muziekgeschiedenis aan het verwerven is. Het wordt alleen maar mooier.


Label: Volkoren Releasedatum: 4 mei 2009 Waardering:

Kijk voor meer muziek in CD's.