'Bahreinse' wint goud, net geen wereldrecord op steeple

Mexicanobakker

Ruth Jebet heeft goud gepakt op de olympische steeplechase. De geboren Keniaanse, die zoals nagenoeg de complete Bahreinse ploeg voor een flinke zak geld uitkomt voor het land, snelde naar een tijd onder de 9 minuten. Ze is daarmee pas de tweede dame die dat ooit doet, maar wel een kleine seconde langzamer dan de ander die dit deed: wereldrecordhoudster Gulnara Galkina. 

Al vrij snel leek het duidelijk dat de anderen geen kans hadden. Jebet, die sinds haar 16e al voor Bahrein uitkomt, brak weg van het veld en de anderen konden haar absoluut niet volgen. Tot de laatste ronde leek het wereldrecord er in te zitten, maar doordat ze twee hindernissen matig nam kon ze het uiteindelijk toch niet breken. Hyvin Jepkemoi uit Kenia en Emma Coburn uit de VS pakten de overige plakken.

Overigens kleeft aan Jebet nog een apart verhaal: op de Jeugd Olympische Spelen van 2014 won ze de finale en dus het goud, maar terwijl ze letterlijk al op het podium stond werd haar verteld dat ze gediskwalificeerd was en moest vertrekken. Later kreeg ze het goud na een protest alsnog omgehangen.