Thijs ontmoet Eva

qltel

Kennen jullie Thijs uit Alkmaar nog? De 18-jarige fan van Flikken Maastricht die het syndroom van Down heeft? In april was hij ineens verdwenen om op te duiken in Maastricht op zoek naar Eva van Dongen.

Dit verhaal is ook doorgedrongen tot de cast van Flikken Maastricht. Angela Schijf (die Eva speelt) is erg gecharmeerd van de actie en stuurt Thijs een uitnodiging om eregast te zijn op de set. En zo reist Thijs opnieuw naar Maastricht, niet met de trein maar samen met zijn moeder met de auto.

"Thijs heeft een eigen mening en hij weet wat hij wil”, vertelt zijn moeder. “Als hij niet bereikbaar wil zijn, dan zet hij doodgewoon zijn telefoon uit. Dat deed hij ook toen hij in april naar Maastricht ging."

Thijs wacht ondertussen geduldig af. Zittend op de trottoirrand tegenover de woning waarin wordt gefilmd, spreekt hij met een meisje dat vandaag een rol in de scène heeft. Hij krijgt verder uitleg over het ‘klapbord’ dat bij filmopnames wordt gebruikt. Even later verschijnt Eva in de deuropening. Ze loopt rechtstreeks op Thijs af en geeft hem een hand, kort daarna een high-five en omhelst hem tenslotte. "Dat heeft nog nooit een man voor mij gedaan, zo’n eind reizen alleen maar om mij te zien!” Mooier had zij het niet kunnen zeggen. Thijs geniet zichtbaar.

Als Eva hem vraagt of hij héél stil kan zijn, zegt hij bijna fluisterend maar ook zelfverzekerd: “ja hoor”. Met een beweging van zijn rechterhand doet hij alsof hij zijn lippen verzegelt en smijt het denkbeeldige sleuteltje achteloos over zijn schouder weg. "Nou mooi, kom dan maar gauw mee naar binnen, dan kun je bij de monitor staan en alles van heel dichtbij meemaken”, zegt Eva en pakt hem bij zijn arm mee. Samen met Eva gaat hij naar binnen, zijn moeder tevreden achterlatend.

Ook voor de agenten in Maastricht volgt nog een verrassing. Nadat Thijs en zijn moeder afscheid van Eva en de rest van de crew hebben genomen gaan ze nog naar het politiebureau. Daar geven ze een doos chocolade af, als bedankje voor de hulp bij de zoektocht in april.

Doodmoe maar voldaan verlaat Thijs het bureau, een enorme ervaring rijker!