'Ook Abchazië wil IOC-lid worden'

heywoodu

Nu Kosovo door het Internationaal Olympisch Comité is geaccepteerd als volwaardig lid, is ook Abchazië van plan om zich aan te melden als lid van het IOC. Het Nationaal Olympisch Comité van Abchazië gaat een samenwerkingsverband aan met de Russische collega's om zo de plannen klaar te krijgen voor aanmelding bij het IOC, zo meldt RIA Novosti.

Abchazië is een gebied met een wat lastige status in het grensgebied van Rusland en Georgië. Volgens de meeste landen is het een autonome republiek binnen de grenzen van Georgië, maar volgens henzelf is Abchazië onafhankelijk. Er zijn echter maar vier VN-lidstaten die Abchazië, net als het vergelijkbare Zuid-Ossetië, als zodanig erkennen: Rusland, Nauru, Venezuela en Nicaragua. Zuid-Ossetië liet eerder ook al weten dat het IOC-lid wil worden.

"Het verbaasde mij niet dat het IOC Kosovo accepteerde, zeker met de steun van een groot land als de Verenigde Staten. Het was een begrijpelijke keuze", zegt Valery Arshba, voorzitter van het Nationaal Olympisch Comité in Abchazië. Hij zegt dat zijn organisatie van plan is om mogelijk al volgend jaar de documenten in te sturen om zelf lid te worden van het IOC. "In Abchazië zijn er nationale federaties in dertien olympische sporten, waaronder voetbal, worstelen, basketbal, tafeltennis, atletiek en taekwondo. Inwoners van Abchazië worden onder andere vlaggen Europees- en wereldkampioenen."

Arshba is zich ervan bewust dat de kans op succes wellicht niet al te groot is. "We staan voor een bijzonder grote uitdaging, maar ook als het IOC onze aanmelding niet accepteert blijven we doorgaan met ons werk aan de ontwikkeling van de olympische beweging in Abchazië. We hebben voor ons comité een strategie uitgestippeld tot en met 2020."