Zuid-Ossetië wil ook IOC-lidmaatschap na acceptatie Kosovo

Nadat het Internationaal Olympisch Comité Kosovo in december lijkt te gaan erkennen als volwaardig lid, wil nu ook Zuid-Ossetië lid worden. Dat zegt Sergey Zasseev, voorzitter van het 'Comité voor Jeugd, Sport en Toerisme' in het door bijna geen enkel land erkende Zuid-Ossetië.

"Zonder het verder te hebben over de bevoegdheid van het IOC om slechts gedeeltelijk erkende staten, zoals Kosovo, te accepteren, wil ik hierbij zeggen dat wij dit zien als een precedent en dat wij er alles aan zullen doen om ook lid te worden van het IOC", aldus Zasseev. "Onze atleten kunnen niet uitkomen op het hoogste podium en sporten dus maar voor Rusland. Zij zouden echter heel graag uitkomen voor de vlag van Zuid-Ossetië."

Zuid-Ossetië is een gebied in de Kaukasus, dat door maar zeer weinig landen erkend wordt. Slechts vier VN-lidstaten zien het, net als Abchazië, als onafhankelijk: Rusland, Nicaragua, Venezuela en Nauru. Andere vergelijkbare 'staten' erkennen Zuid-Ossetië wel, zoals Transnistrië en Nagorno-Karabach. Zuid-Ossetië heeft nog geen eigen nationaal olympisch comité - in tegenstelling tot het in 1992 opgerichte comité in Kosovo - en kent 25 nationale sportbonden.