Pyeongchang: "Spelen 2018 volledig in Zuid-Korea"

heywoodu

De Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang zal bij de Winterspelen in 2018 niet uitwijken naar het Japanse Nagano voor rodelen, skeleton en bobslee. Het organisatiecomité ontkende vrijdag dat daar gesprekken over zijn gevoerd met het buurland. "Alle evenementen zullen plaatsvinden in de plaatsen die we in ons bidbook hebben aangegeven: Pyeongchang, Gangneung en Jeongseon. De bouw van de sportaccommodaties is ook al begonnen", zei voorzitter Cho Yang-ho.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) brak deze week met de traditie dat alle sporten bij de Spelen in één stad moeten plaatshebben. Een gaststad mag uit kostenoverwegingen gebruikmaken van geschikte sportaccommodaties in andere steden of landen.

Pyeongchang worstelt met de hoge kosten van de Winterspelen, die acht miljard euro bedragen. In de media doken verhalen op dat het IOC bij het organisatiecomité aandrong om de sledesporten buiten Zuid-Korea te houden. Dat zou veel geld besparen, doordat er dan geen gloednieuwe bob- en rodelbaan gebouwd hoeft te worden. Naast Nagano zouden de meeste banen in zowel Europa als Noord-Amerika een optie zijn in de ogen van het IOC.