[Upd] Dode bij brand in Leeuwarden

Redactie

De gebouwen die branden in het centrum van Leeuwarden kunnen instorten. Dat heeft de Friese politie zaterdagavond laten weten. De brand brak aan het einde van de middag uit in een kledingwinkel en sloeg over naar zeker drie omliggende panden.

Het vuur woedt volgens de veiligheidsregio in 'hartje centrum' van Leeuwarden. Omwonenden zijn geëvacueerd, maar het is nog onduidelijk hoeveel mensen hun huis moesten verlaten. Het hotel Post-Plaza doet voorlopig dienst als opvangplaats.

Het is nog onduidelijk of mensen in de kledingwinkel aanwezig waren toen de brand uitbrak. Volgens de politie was de zaak vermoedelijk al gesloten. Over mogelijke gewonden is nog niets bekend. Ook de oorzaak van de brand is onduidelijk.

De hulpdiensten rukten met groot materieel uit om het vuur aan de Kelders te bestrijden. Door de brand komt veel rook vrij, die in de wijde omgeving te zien is. De gemeente roept omwonenden op ramen en deuren gesloten te houden.

Update 22.06 uur
Er zijn zeker tien panden in het centrum van Leeuwarden in rook opgegaan, waaronder het geboortehuis van Mata Hari, meldt RTL Nieuws. Een pand in de Poststraat is ingestort, terwijl andere panden nog bedreigd worden. Het vuur is ondanks de massale inzet van de brandweer nog steeds niet onder controle. Één persoon wordt vermist.

Update 23.25 uur
De gevel van Freestyle, het pand waar de brand begon, is door de brandweer naar beneden gehaald. Gehoopt wordt dat de brand zo beter onder controle te brengen is. Van een aantal andere panden zijn de daken ingestort.

Update 0.00 uur
De politie heeft bekendgemaakt dat er een lichaam is aangetroffen in een van de getroffen panden. Naar de identiteit van het slachtoffer moet nog onderzoek worden gedaan.

Brandende panden Leeuwarden kunnen instorten
Brandende panden Leeuwarden kunnen instorten (Foto: ANP)