Inflatie VK hoogst sinds november 2008

Peter (pberends)

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk (VK) begint behoorlijk op te lopen. Afgelopen januari bedroeg de inflatie op jaarbasis 3,5 procent, dat het hoogste getal is sinds november 2008.

De 'core inflatie', waarin volatiele prijzen als energie en voedsel niet zijn opgenomen, bedroeg vorige maand 3,1 procent versus januari 2009. Dit is de hoogste inflatie sinds het bijhouden van de core inflatie-gegevens sinds 1996.

Nucleaire optie
De inflatie wordt mede veroorzaakt door het beleid van de Bank of England (BoE). De Britse centrale bank heeft sinds het uitbreken van de crisis ongekende maatregelen genomen, zoals de rente op het historisch lage niveau van 0,5 procent te zetten, wat in het bestaan van de in 1694 opgerichte BoE niet is voorgekomen.

Ook gebruikte de BoE de 'nucleaire optie' door voor 300 miljard pond aan staatsobligaties op te kopen, oftewel de geldpers simpelweg aan te zetten.

Double deficit
De maatregelen moeten de economie van het Verenigd Koninkrijk revitaliseren, echter komt de economie nauwelijks uit de recessie. De Britten hebben net zoals de Grieken te maken met een double deficit, zowel een enorm begrotingstekort van 13 procent van het bruto binnenlands product alsmede een enorm handelstekort.

Vorige week werd bekend dat de Britten afgelopen december voor 7,3 miljard pond meer importeerden dan exporteerden. Ook het pond sterling staat al enige tijd onder zware druk. Het pond verloor zowel tegen de euro als de dollar ruim 20 procent van zijn waarde sinds 2007.

Op het matje
De gouverneur van de centrale bank, Mervyn King, moet nu verantwoording afleggen aan de Britse minister van Financiën Alistair Darling. Dit komt omdat de inflatie meer dan 1 procent verschilt met de target van 2 procent inflatie.


Het Verenigd Koninkrijk: Griekenland in het groot