Geithner boos om bonussen

Peter (pberends)

Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van Financiën, is boos op de hoge bonussen bij Amerikaanse banken. Verschillende financials, zoals Goldman Sachs en JPMorgan Chase keren dit jaar een record aan bonussen uit aan hun werknemers. "Er moet een einde komen aan het tijdperk van onverantwoordelijk hoge bonussen", aldus Geithner.

"Het grootste probleem van het huidige systeem is dat de bankiers werden betaald om onverantwoord hoge risico's te nemen", aldus de minister in een interview vandaag met het persagentschap Bloomberg.

Ook haalt Geithner uit naar de Goldman-CEO Lloyd Blankfein, die eerder zei dat zijn zakenbank het ook wel gered zou hebben zonder overheidssteun en het werk van God deed.

Geithner trekt de uitspraak van Blankfein echter in twijfel. Volgens de minister had geen enkele bank het gered zonder overheidssteun en stond het hele financiële stelsel op het hoogtepunt van de crisis aan het randje van de afgrond.

Inmiddels heeft Goldman zijn staatssteun volledig terugbetaald en krijgt Blankfein dit jaar naar verwachting 68,5 miljoen dollar aan bonussen.

Timothy Geithner