Lakeman: Scheringa geboren leugenaar

Peter (pberends)

Pieter Lakeman, de voorzitter van Stichting Hypotheekleed, haalt opnieuw fel uit naar Dirk Scheringa in het tv-programma TROS Radar. De DSB-topman zei maandag dat zijn bank moedwillig kapot zou zijn gemaakt.

Volgens Scheringa was DSB een 'heel gezonde bank' met 250 miljoen euro eigen vermogen en een jaarlijks potentieel winstvermogen van 20 tot 30 miljoen euro en kon zijn DSB makkelijk gered worden met 100 miljoen euro van het ministerie van Financiën.

Lakeman wijst de stellingen van Scheringa echter van de hand: "Dat zijn twee leugens, maar dat zijn er nog heel weinig. De heer Scheringa is namelijk een geboren leugenaar. Hij stapelt de ene leugen op na de andere, hij misbruikt en manipuleert alle mensen, hij heeft eigenlijk een maatschappelijk kankergezwel tot wasdom gebracht." Volgens de voorzitter van Stichting Hypotheekleed en ook de aangestelde curator ging DSB sowieso al failliet.

Lakeman zegt dat DSB het eigen vermogen zelf opgekrikt heeft door eigen boekhoudtrucs toe te dienen. Scheringa zegt juist dat zijn bedrijf door boekhoudkundige trucs is kapot gemaakt.

Ook beschuldigt Lakeman DSB-topman Hans van Goor dat de koopsompolissen met hoge provisies nog steeds bij DSB verkocht werden, ondanks dat volgens Van Goor DSB niet meer aan deze koopsompolissen deed vanaf 1 april dit jaar toen de bank een nieuw beleid uitstippelde. Via andere merken van DSB ging de verkoop van dubieuze koopsompolissen echter gewoon door, buiten DSB Bank om, aldus Lakeman.

Pieter Lakeman maandag bij TROS Radar