Achtbaan op Amsterdamse beurs

Peter (pberends)

Op Beursplein 5 is donderdag de hoofdgraadmeter AEX 0,5 procent hoger gesloten op 256,69 punten. Gedurende de dag stond de beursindex echter veel forser in de plus, met een toppunt van 263,25 punten (+3,1%). Rond 16:40 stond de AEX zelfs eventjes miniem in het rood.

In de namiddag nam een deel van de beleggers toch geld voor hun aandelen, na twee maanden van een forse rally in wereldwijde aandelenmarkten. Een handelaar merkt op dat de markten enorm overbought (overkocht) zijn.

Beleggers zijn in afwachting, want vanavond komt de Amerikaanse centrale bank de Fed met resultaten van de stresstests die zijn uitgevoerd bij 19 grote Amerikaanse financiële instellingen. Hieruit moet blijken hoe gezond de banken zijn en of zij extra kapitaal nodig hebben.

Op het Damrak was Unilever de grootste stijger met een plus van 8,8 procent na meevallende eerste kwartaalcijfers. Advies- en ingenieursonderneming Arcadis (-8,6%) en leidingsystemenfabrikant Wavin (-6,1%) leverden fors in.

Het aandeel ING maakte een dollemansrit gedurende de handelsdag mee, met een toppunt op 8,41 euro en een dieptepunt van 7,70 euro. Het aandeel sloot uiteindelijk 1,5 procent hoger op 7,84 euro.

Koersverloop AEX 7 mei 2009