'AFM mag tophypotheek niet verbieden'

Michel (OA)

Staatssecretaris De Jager van Financiën heeft vandaag in de Tweede Kamer gezegd dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) niet eigenhandig mag beslissen dat er geen tophypotheken meer verstrekt mogen worden. Dergelijke maatregelen moeten met de Kamer worden afgestemd, zei De Jager. "Zoals de voorzitter van de AFM ook al meldde, liggen in de huidige economische omstandigheden abrupte maatregelen niet voor de hand."

In de Tweede Kamer was geen goed woord te horen voor de plannen van de AFM, omdat starters hiervan het meeste nadeel ondervinden. De AFM wil dat er alleen nog maar hypotheken verstrekt worden die gelijk zijn aan de woningwaarde. Kosten koper en extra geld voor een verbouwing moeten dan op een andere manier worden gefinancierd, bijvoorbeeld door eigen geld in te leggen.

De Vereniging Eigen Huis noemde de maatregel de doodsteek voor de huizenmarkt en starters. Tweede Kamerlid Paul Tang zegt dat de AFM te weinig kijkt naar de verhouding tussen lening en inkomen van starters. Volgens hem moeten starters altijd wat meer lenen, maar lopen zij dit gat later weer in.

De AFM is een orgaan dat toezicht houdt op de kredieten die banken verstrekken en consumenten opnemen. De staatssecretaris begrijpt de zorgen die de autoriteit heeft, maar hij is van mening dat het schrappen van de tophypotheken te ver gaat.