Fortis-topman Votron stapt op

Hans (ItaloDancer)

Fortis-topman Jean-Paul Votron stapt op. Dat is vanavond bekend gemaakt na afloop van de bestuursvergadering, die de hele dag heeft geduurd.

De positie van Votron was onder druk komen te staan, nadat Fortis eind vorige maand onverwacht noodmaatregelen aankondigde om de balans te versterken. De bank gaf nieuwe aandelen uit en besloot het interim dividend niet uit te keren. Votron beweerde echter twee maanden daarvoor nog dat dergelijke maatregelen niet nodig zouden zijn. Daarop verloren aandeelhouders het vertrouwen in de topman.

De slechte financiële situatie waarin Fortis momenteel verkeert, is veroorzaakt door de kredietcrisis en de enorme kosten die de overname van ABN Amro met zich meebrengt. Dankzij de 'succesvolle' overname van ABN Amro streek Votron een bonus van 2,5 miljoen euro op. Vorige maand verkoos de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) hem tot grootste 'graaier' aan de top van het bedrijfsleven.

Volgens Fortis is het besluit van vanavond in goed overleg genomen. De vice-voorzitter van het bestuur, Herman Verwilst, neemt de taken van Votron tijdelijk over.


Jean-Paul Votron: niet langer de topman van Fortis