McCain en Clinton winnen voorverkiezingen Florida

Nolius
Icoon AmerikaDe republikein John McCain en democraat Hillary Clinton hebben de voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap in Florida gewonnen. Oud-burgemeester Rudy Giuliani van New York is de grote verliezer. Hij kreeg maar vijftien procent van de stemmen en eindigde daarmee op de derde plaats.

Het was de eerste staat waar de oud-burgemeester intensief campagne voerde. Volgens CNN zal hij de handoek nu in de ring gooien.

Senator McCain kreeg 36 procent van de stemmen, vijf procent meer dan de nummer twee Mitt Romney.

Bij de Democraten is Hillary Clinton de grote winnaar. Ze versloeg rivaal Barack Obama met 50 procent tegenover 33 procent. Maar deze uitslag telt niet mee, omdat Florida in strijd met de regels van de Democratische partij de voorverkiezingen heeft vervroegd.

In Florida was veel mis bij de voorverkiezingen, zeggen Amsterdamse studenten die als waarnemers in de Amerikaanse staat waren. De verschillende kiesdistricten hadden verschillende stemmethoden en de afstanden naar stembureaus waren te groot.

Uit gesprekken met kiezers bleek dat zij weinig vertrouwen hadden in de gang van zaken. De twintig studenten politicologie en bestuurskunde bezochten drie kiesdistricten. Vooral de wildgroei aan stemmethoden viel de studenten op.

Bij de presidentsverkiezingen in 2000 waren er in Florida veel problemen met stembiljetten.

Lees ook de US Elections special.


Een pruillipje bij Rudy Giuliani