Imam Fawaz wil taalcommissie columns

Rob (R@b)
BinnenlandsDe uiterst omstreden imam Sjeik Fawaz Jneid van de al even omstreden Haagse As-Soennah-moskee heeft gisteren een pleidooi gehouden voor een censuur-commissie ten behoeve van taalgebruik in columns. Hij zegt binnenkort een voorstel te gaan doen voor een commissie die het taalgebruik in columns moet controleren en die moet vaststellen welke woorden wel en niet gebruikt mogen worden.

De Imam komt hiermee na de ophef die deze week ontstond over zijn reactie op een column van hoogleraar en publicist Afshin Ellian. In die column stelde Ellian onder meer dat het salafisme - een radicale en uiterst orthodoxe stroming binnen de islam, ''met wortel en tak moet worden uitgeroeid.'' In de moskee waar Sjeik Fawaz predikt wordt het salafisme beleden. De imam zegt over de uitlatingen van Ellian: ''De uitspraken van deze man zijn te gek voor woorden. Ik pleit voor een commissie die onderzoekt wat wel en niet gezegd mag worden in zulke columns.''

Paspoort intrekken
Fawaz Jneid lag deze week overigens zelf onder vuur in de Tweede Kamer. De fracties van de VVD en PVV waren woedend dat Ellian op de website van de moskee werd omschreven als een ''kwaadaardig gezwel'', die ''dankzij de dubbele moraal van Nederland ongestoord zijn gif in onze samenleving kan pompen''. De VVD en PVV willen dat de imam aftreedt en zouden het liefst zien dat de Nederlandse nationaliteit van hem wordt ingetrokken.

Sjeik Fawaz Jneid, afkomstig uit Syrië, heeft al tien jaar een Nederlands paspoort. Hij vluchtte zo'n 15 jaar geleden naar Nederland ten tijde van de eerste Golfoorlog. Dit deed hij omdat hij in de Verenigde Arabische Emiraten een preekverbod kreeg omdat hij openlijk kritiek uitte op Amerika.

Ontkenning
De imam ontkent overigens dat de uitspraken die over Ellian op de website van zijn moskee staan, door hem zijn gedaan. Hij spreekt ook nauwelijk een woord Nederlands, ondanks dat hij hier al 15 jaar verblijft. ''Ik was wel op de hoogte van de reactie, maar niet van de inhoud hiervan. Het feit dat er een reactie is gekomen op het stuk van Ellian steun ik, maar zelf had ik andere woorden gekozen. Ellian speelt met vuur, hij roept verschrikkelijke dingen en dan mag er best wat terug worden geroepen.''

Verder meent Fawaz Jneid dat er een ''hetze'' tegen hem wordt gevoerd. ''Niemand heeft het over de uitspraken van Ellian. Politici en media vallen gelijk mij aan, terwijl ik deze reactie helemaal niet heb gegeven. Er zijn mensen die gebruik willen maken van dit soort incidenten om mij op te ruimen.'' Hij zal echter geen rechtzaak aanspannen om de aantijgingen aan zijn adres aan te vechten. ''Die win ik toch nooit. Ik heb al eens een zaak aangespannen tegen twee journalisten, maar daar nooit meer wat van gehoord.'' Fawaz doelt waarschijnlijk op zijn aangifte tegen de actualiteitenrubriek NOVA die moslims beledigd zou hebben met een uitzending over de Deense cartoonkwestie.



'Trotse bezitter van een Nederlands paspoort'