VVD tegen verbod op goedpraten terreur

Vincent (sizzler)
mr_koffie had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon PolitiekDe VVD steunt niet langer het voorstel van minister Donner (CDA, Justitie) om het goedpraten van terreur te verbieden. Dat maakte VVD-aanvoerder Van Aartsen maandagavond op een partij- bijeenkomst in Katwijk bekend. 'Bij nader inzien' vindt Van Aartsen een dergelijke wet een te grote inbreuk op de vrijheid van meningsuiting.

In een conceptwetsvoorstel wil minister Donner het verheerlijken of goedpraten van terreur strafbaar maken met een maximale straf van een jaar gevangenis of een boete van maximaal 4.500 euro. Het gaat niet alleen om verheerlijkende of ontkennende uitspraken over terroristische aanslagen, maar ook om dergelijke uitspraken over oorlogsmisdrijven en genocide, zoals de jodenvervolging.

CDA-leider Maxime Verhagen reageert verbaasd op het VVD-standpunt. Volgens Verhagen kwam Donner mede op aandringen van de VVD met zijn voorstel. "Van Aartsen zelf heeft het kabinet in het verleden opgeroepen om hard op te treden tegen terrorisme." Maar volgens Van Aartsen is dat geen reden om 'alle' wetsvoorstellen rond terreurbestrijding te steunen. Bovendien zou deze wet het politieke debat hinderen. "De politiek moet zichzelf geen beperking opleggen, maar het debat met de radicale imams in alle openheid aangaan." aldus de liberaal.

Zonder de steun van de liberalen haalt het voorstel geen kamermeerderheid. Vorige week keerde ook D66 zich tegen het wetsvoorstel. Alleen de LPF, Groep Wilders en de SGP zijn voor. De Kamer debatteert binnenkort over het plan.