Hofstadgroep-verdachte ronselt in cel

Rob (R@b)
Ismaïl A., één van de twee leden van de islamitische terreurcel die in november werd aangehouden tijdens de belegering van een woning in het Laakkwartier in Den Haag, is overgeplaatst naar een andere gevangenis wegens het werven voor de jihad. De 22-jarige A. probeerde andere gevangenen te ronselen voor de islamitische strijd tegen ongelovigen.

A. wordt door justitie gezien als prominent lid van de zogenoemde Hofstadgroep. Hij is overgeplaatst van Rotterdam naar het huis van bewaring in Nijmegen.

Tijdens een pro-formazitting in februari zei de advocaat van Ismaïl A., R. van der Horst, dat de verdenkingen van het OM tegen zijn cliënt, ''doorspekt zijn van xenofobie en angst voor de islam''. De film Submission van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali noemde hij ''een walgelijk document dat zomaar op televisie mag worden vertoond'' en ook stelde hij dat Van Gogh met zijn uitlatingen Mohammed B. ''in het diepst van zijn ziel heeft gekrenkt''. A. was een huisvriend van B. Volgens de advocaat heeft het OM geen bewijs tegen zijn cliënt en was het ook niet A. die in het Laakkwartier de handgranaat naar de politie heeft gegooid. De rechtbank hoorde de bezwaren indertijd aan maar wees ze resoluut van de hand en verlengde het voorarrest.

Bilal L.
In juli dient een pro forma-zitting tegen Bilal L., die eerder al vastzat wegens het bedreigen van Tweede Kamerlid Geert Wilders. De 20-jarige L. werd in maart opnieuw opgepakt omdat óók hij in de gevangenis mensen ronselde voor de strijd die radicale moslimelementen voeren tegen het Westen.