Waarnemers volgen Nederlandse verkiezingen

Gertjan (Kozzmic)
verkiezingen europarlementWaarnemers uit de hele wereld waren vandaag aanwezig op stembureaus in Nederland. Het betreft leden van de zogenaamde Derde Kamer, een project dat internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling wil bevorderen. De in totaal 150 waarnemers komen onder andere uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

De waarnemers onderzochten het democratisch gehalte van de verkiezingen in Nederland. Hiervoor werden kiezers gevraagd naar het waarom van hun stemkeuze. Belangrijk kritiekpunt dat volgens de waarnemers naar voren kwam: de burger wordt onvoldoende geïnformeerd en heeft te weinig inbreng in de Europese besluitvorming. "Het lijkt wel alsof de kwestie Europa hier een taboe is. Politici praten er niet graag over, dat vind ik ook wel begrijpelijk. Ze maken zich waarschijnlijk meer zorgen over wat er in hun eigen land gebeurt," meent de uit Iran afkomstige Mazdak Mirramezani.

EU-commissaris Frits Bolkestein vindt dat niet alleen politieke partijen verantwoordelijk zijn voor de desinteresse van de kiezer. De burger zelf kan volgens Bolkestein ook meer moeite doen om zich te interesseren voor de Europese politiek.