Problemen LPF-bestuur en Kamerlid gesust

Gertjan (Kozzmic)
Icoon Politiek nieuwsKamerlid Gerard van As wordt niet uit de LPF gezet. Partijvoorzitter Ton van Dillen heeft zijn eerdere dreigementen ingetrokken. Van Dillen dreigde met een royement omdat Van As ledenbestanden misbruikte om verzet te organiseren tegen het huidige partijbestuur. Het Kamerlid zou zich sterk maken voor een geheel nieuw bestuur, onder leiding van ondernemer Chris Thunessen.

Volgens Van Dillen is de ruzie met dank aan fractievoorzitter Mat Herben met een sisser afgelopen. Weliswaar wist Van As zevenhonderd machtigingen binnen te halen van leden die eisen dat de algemene ledenvergadering van de partij vervroegd wordt, maar omdat de al geplande ALV van 19 juni binnen een termijn van vier weken valt is het niet mogelijk deze te vervroegen. Van As zou na op zijn vingers getikt te zijn door Herben hebben toegezegd niets te doen met de binnengekomen machtigingen.

Interim-bestuur
Overigens lijken nog niet alle bestuursperikelen van de tafel. Op de ALV van 19 juni wordt een nieuw bestuur gekozen. Mat Herben heeft zich in navolging van geldschieter Chris Thunessen onlangs uitgesproken voor een klein driekoppig interim-bestuur. Het huidige bestuur wil niet over deze optie praten en is voor een volwaardig nieuw gekozen bestuur. Volgens Van Dillen zou een interim-bestuur teveel macht hebben en kan de constructie leiden tot een onaanvaardbare inmenging van Thunessen in de partijaangelegenheden. Vorig jaar zou de geldschieter het verlengen van een lening hebben gekoppeld aan het krijgen van meer invloed.


Mat Herben en Gerard van As
Gerard van As (rechts) in overleg met Mat Herben