Rellen in Dublin bij bijeenkomst EU

Gertjan (Kozzmic)
Boomstam had ons via de nieuws-submit te melden:

Bij een feestelijk diner voor alle regeringsleiders van de uitgebreide Europese Unie gisteravond in Dublin hebben antiglobalisten massaal gedemonstreerd. De oproerpolitie gebruikte waterkanonnen om de menigte uiteen te jagen. Volgens een commentator op de Ierse TV was dat in de Ierse republiek nog nooit eerder voorgekomen.

Enkele honderden betogers probeerden het diner te verstoren door bij de ingang van Phoenix Park zoveel mogelijk lawaai te maken. In het ruim 250 jaar oude stadspark staat de residentie van de Ierse president, waar de Europese leiders samen de maaltijd gebruikten. Volgens Ierse media vielen er enkele gewonden en zijn er minstens 28 relschoppers aangehouden, toen de politie de actievoerders wilde verjagen. De groep had zich afgesplitst van een grotere betoging elders in het centrum van de stad. De Ierse autoriteiten waren voorbereid doordat ze de waterkanonnen geleend hadden van de Britse politie in Noord-Ierland.

Grondwet
Tijdens een gezamenlijke persconferentie hadden voorzitter Prodi van de Europese Commissie, de Ierse premier Ahern en voorzitter Cox van het Europees Parlement gepleit voor een grondwet waarin allerlei omslachtige procedures om besluiten te nemen worden versimpeld. Ahern polst tijdens het diner enkele collega-premiers over de mogelijkheden. Komende week begint hij aan een rondreis langs de hoofdsteden om te kijken welke compromissen mogelijk zijn.

De concept-tekst van de Europese Grondwet is al bijna een jaar klaar. De EU-leiders kunnen het echter niet eens worden over onder meer de machtsverhouding tussen de lidstaten. Verder wil Nederland dat er een rem komt op de afdrachten aan 'Brussel' en dat de afspraken rond de euro beter worden nageleefd. Romano Prodi, de Italiaanse voorzitter van de Europese Commissie, wil zo snel mogelijk af van het vetorecht dat lidstaten op cruciale terreinen hebben. "De gevolgen van unanimiteit zijn dat er geen besluit wordt genomen", meent hij.