HZO - Je secretaresse naaien

Thako (Okaht)

Iedere zondagmorgen deel ik als Het Zondags Orakel mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week. Voor de goede orde: ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening.

Vandaag over seks met je secretaresse.

Excuses slavernij? Misplaatste erfzonde! – Nedero
Het Groot Surinaams Excuus – PlaneetHenk
Als er in één week twee columns over excuses voor ons slavernijverleden verschijnen mag je er gevoeglijk vanuit gaan dat het onderwerp gevoelig ligt. Nelleke en Henk hebben het ook wel heel mooi vanuit verschillende perspectieven weten te belichten.

Dit blijft ook wel een verdomd lastige en gevoelige zaak.

Enerzijds is er het simpele feit van de gruwelijkheid van slavernij. Rijke Nederlanders die Afrikanen als vee zagen. Die hen onder gruwelijke omstandigheden naar Amerika verscheepten. Blanke plantagehouders, die 'de negers' als inferieur en als beesten beschouwden en behandelden, maar er ook weer geen moeite mee hadden om de aantrekkelijkste negerinnen regelmatig een beurt te geven.

Anderzijds blijft de vraag wie we daar nog verantwoordelijk voor kunnen houden. Nelleke gaf als goed voorbeeld de Duitsers. De Tweede Wereldoorlog is nog maar half zo lang geleden. Toch nemen we het haast geen enkele Duitser nog kwalijk. Die enkele negentigjarige nazi wordt nog keurig voor een rechter gesleept, maar zijn nazaten belasten we allang niet meer met opa's daden.

Oké. Er lopen nog best wel wat foute Duitsers rond. Dan blijft echter het feit dat er over de hele wereld nog heel wat meer neonazi's rondlopen. De tijd dat de Duitse variant als 'fouter' wordt gezien, zijn we al even voorbij. En dan nog worden zij niet ter verantwoording geroepen voor de oorlog, maar voor wat zij hier en nu flikken.

Dat geldt net zo goed voor het huidige Nederland. Het overgrote deel van de Nederlanders kijkt ook gewoon met diepe schaamte terug op de periode dat andere mensen nog als handelswaar en vee werden be- en verhandeld. Niemand die maar het idee zou durven opperen om die 'mooie tijden' weer te doen herleven. Maar dan blijft het alsnog lastig om namens die paar betoudovergrootvaders nog eens een keer hernieuwd je excuses aan te bieden en ook nog eens stevig te gaan betalen.

Nu heb ik trouwens echt geen idee hoor, maar als één van mijn voorouders slavenhandelaar is geweest, heeft de rest van mijn familie toch hard zijn best gedaan om het 'familiekapitaal' er doorheen te jagen. Volgens mij zijn we alweer een paar generaties aardig platzak!

Maar goed. Ik zie dan ook niet echt wat men nog wil winnen of bereiken met officiële excuses en betalingen. Ik erken meteen dat er nog altijd wel degelijk discriminatie bestaat. Bij wet is het echter absoluut verboden. En de gemiddelde Surinamer zal ook zeker last hebben van vooroordelen. Alleen ben ik van mening dat er altijd maar één is die vooroordelen weg kan nemen: jijzelf.

Humberto Tan zei het ooit heel mooi. Op de vraag of hij in zijn carrière last had gehad van vooroordelen of discriminatie antwoordde hij: “Natuurlijk! Daarom ben ik ook gewoon harder gaan werken”.

Is dat niet eigenlijk de ultieme genoegdoening? Iedere Surinamer heeft dezelfde kans om het te maken en een legertje blanke loonslaven in dienst te nemen. En met een beetje mazzel kan hij zijn blonde secretaresse nog regelmatig een veeg geven ook!

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns