Het Groot Surinaams Excuus

Henk zegt: SurinameNu, de Surinamers hebben ook weer de tering in. Fijne mensen hoor, over het algemeen. Qua gastvriendelijkheid, kookkunsten en dansen kunnen we nog heel wat van ze leren, dat zal niemand ontkennen. Maar er is wel altijd wat. Decembermoordje hier en daar, Kwakoe dat wel/niet doorgaat en momenteel het uitblijven van excuses voor het Nederlandse slavernijverleden.

Erg hoor, dat mensen van hun vrijheid beroofd worden door andere mensen die zich in het hoofd hebben gehaald dat daar recht op hebben. Mag ook nooit weer gebeuren. Maar om er nu excuses voor aan te bieden, gaat na dik 150 jaar wel erg ver. De slavenhandel heeft immers, hoe wrang ook, niet een heel klein beetje bijgedragen aan het succes der Nederlanden in de zeventiende eeuw. De reden waarom Nederland nu nog steeds een bijzonder puik landje is. Of mag je tegenwoordig ook al niet meer trots zijn op die Gouden tijden?

SurinameMaar nee, anderhalve eeuw jaar later, terwijl niemand meer een overgrootoma heeft die het na kan vertellen, moeten Wim-Lex en Maxima nog eens een krans komen leggen om 'sorry' te zeggen. Dat men in een wereld leefde, waarin dit normaal was. Dat we pas als een van de laatste landen dit bespottelijke gebruik uitbanden. Dat we een half miljoen Afrikanen van hun continent wegplukten. Maar niet dat we jullie naar Suriname brachten. Voor hetzelfde geld waren jullie in Rusland verkocht, weet je hoe koud het daar is?

Vanuit het Zuid-Amerikaanse landje komt dan weer nooit een excuus. Voor de Decembermoorden, bijvoorbeeld. Of voor het aannemen van een wet die Desi Bouterse vrijuit laat gaan, hoe haal je het in je hoofd? Dat de doodstraf nog steeds niet is afgeschaft. En dan die corruptie, daar mag je ook wel eens spijt van hebben. Gaat of ging toevallig ook om een gedeelte van onze belastingcenten. Maar die dingen, daar wordt geen krans voor gelegd. Want dat hoort er vast een beetje bij, daar komt over 150 jaar misschien een excuus voor. Of is het dan vergeven en vergeten?