HZO - Dom doen of dom zijn?

Thako (Okaht)

Iedere zondagmorgen deel ik als Het Zondags Orakel mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week. Voor de goede orde: ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening.

Vandaag over verstandig onverstandig doen.

Nekletsel: twee euro – Neuskleuter
Tja, Femke. Het zou handig zijn als het merendeel van de mensheid altijd enkel verstandige besluiten zou nemen. Wel handig, maar of het leven er zo veel leuker op wordt? Ik denk het niet.

Neem die botsauto's! Maak ze extra ergonomisch en zorg dat de snelheid er stevig uit wordt gehaald. Laten we zeggen: veilig genoeg voor bejaarden, reumapatiënten, snelle bloeders en Downers. Daar kruip ik echt niet in hoor! Ik ben toch geen mietje? Ik moet toch minimaal het idee hebben dat ik het risico loop met een traumahelikopter te worden afgevoerd! En ook al is dit een volstrekte leugen: als ik uit de botsauto's stap, maak ik mezelf graag wijs dat de vrouwtjes echt wel hebben gezien dat ik zojuist mijn leven heb gewaagd.

Tja. De vrouwtjes. Die zie ik toch ook niet graag al te verstandig en voorspelbaar hoor. Het zou nogal wat zijn als er één perfecte openingszin bestond, waar ze allemaal voor op de knieën zouden gaan. En dat de dame in kwestie vervolgens 'tot de dood ons scheidt' diezelfde, begripvolle dame blijft. Ik zou me na een jaartje al aardig kapot vervelen! Onredelijkheid! Veranderlijkheid! Volstrekt zinloze onzekerheden! En dan weer lief, passioneel, mooi, onbezorgd en vooral zéér gewillig! Ik smul van de pro's en contra's!
Het zou goed voor mij zijn hoor. Een 'verstandige vrouw'. Maar saai!

Inderdaad doen BN'ers er ook aan mee. Onverstandig gedrag en domme keuzes. Het zou nogal wat zijn als de kranten zelf de fouten moeten gaan verzinnen. Een journaal met als enige meldingen: “Vandaag is alles weer van een leien dakje gegaan. Geen blunders. Geen foute beslissingen. Onze politici en ambtenaren hebben hun werk weer formidabel gedaan.” Tering! Waar schrijven we dan nog columns over! Die nieuwe bril van Mark Rutte, die hem zo leuk staat? De charmante kraaienpootjes van Geert Wilders? De jurk van Marianne Thieme? Oorlog wil ik zien! Blunders! Matennaaiers!

Ik schaar mezelf trouwens gemakshalve ook maar onder de minder verstandige mannelijke helft van de wereldbevolking. Stel je voor zeg! Thako als een verstandige jongeman, huisvader en nu heer op leeftijd. Dan had ik er inmiddels dertig jaar bij dezelfde baas op zitten. Pensioen geregeld en huis bijna afbetaald. Dan had ik 1,7 in plaats van 2 kinderen gehad. Met nog steeds dezelfde vrouw op zaterdagavond kijken naar Linda. Scheldend op alles wat niet naar knolselderij of Volendam ruikt.
Vrij bezit van handvuurwapens zou dan voor mij een slecht plan zijn geweest. Uit pure verveling zou ik een .45 door m'n kop jagen!

Af en toe eens lekker dom doen. Niks mis mee. Zorg er alleen wel voor dat je dan mensen om je heen hebt die je ook weer rap een schop onder je reet willen geven. Op zich is dat ook iedere keer weer een heerlijke ervaring. Als je er zelf een puinbak van gemaakt heb je er vaak toch nog even de lol van gehad. Als het dan uit de klauwen loopt, is het prettig te weten dat er mensen zijn die genoeg om je geven om je dat even duidelijk te maken.

Maar laten we het ook even relativeren. De gemiddelde mens doet zelden zo dom dat het levens verwoest. Meestal blijft het bij kotsen, als je eerst een zak oliebollen wegwerkt, om daarna in de achtbaan te stappen.

Aankondiging Columnistencabaret 22-6