HZO - Luie donders

Thako (Okaht)

Iedere zondagmorgen deel ik als Het Zondags Orakel mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week. Voor de goede orde: ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening.

Vandaag over luie studenten die luie werkers worden.

De hardwerkende Nederlander – Bakoenin
De column van Jan deed mij ook nadenken over wat nu daadwerkelijk die hardwerkende burger is. Ik ben het in ieder geval niet. Dat wil zeggen: ik zit even tussen de banen in. Komt goed hoor, maar soms is het wel even lekker om het ook enkele weken een beetje rustig aan te doen.
 
Daar staat mijn ergernis over het werkethos van velen wel weer een beetje haaks op. En nee: dan heb ik het niet over die zogenaamde legers aan langdurig werkloos tuig dat van “onze centen” profiteert. Ik heb het vooral over dat volk dat in de eerste plaats heel erg leuk werk zoekt. Studenten die een of andere nutteloze studie hebben gevolgd omdat werk toch vooral enorm leuk en inspirerend moet zijn. Met daarnaast de lui die een hbo-opleiding hebben gedaan en vinden dat ze daarom ook maar meteen manager moeten worden. Mensen die in feite het hele traject van studeren, ervaring opdoen en doorgroeien naar een zeker niveau maar liever even overslaan.

Binnen de technische detachering kom ik ze regelmatig tegen. School verlatende hbo-studenten die in feite alleen projectmanager willen worden. Dat mag en dat kan. Maar niet als je net van school komt! Mijn standaard reactie is dan ook altijd meteen de vraag wat ze dan allemaal wel niet willen managen. Meestal volgt dan een vaag antwoord waaruit al blijkt dat ze daar niet echt over na hadden gedacht. Als ik dan nog even doorvraag hoe ze een groep ervaren techneuten en eventueel nog een groep monteurs willen sturen en begeleiden, volgt enkel nog wat gestotter.
Meestal is dat het moment dat ik ze nog kan overtuigen dat het wellicht verstandig is om eerst eens wat ervaring op te doen. Of het lukt me niet en stuur ik ze weg met de boodschap dat ik zal zien of ik wat voor ze kan betekenen (waarna ik ze snel vergeet).

Dan zijn er zoals ik al schreef nog die volstrekt zinloze studies. Je zou maar een opleiding mediamanagement hebben gevolgd! Leuk vak hoor. Maar wat zijn je kansen als die studie al compleet is uitgekleed en er nog een paar duizend andere medestudenten op die paar baantjes azen?

En zo zijn er nog tientallen studies. Academische opleidingen die zijn uitgekleed tot hbo-niveau om zo een hele serie geinige studies aan te bieden, waar de scholen toch zeker al hun klaslokalen weer mee kunnen vullen. Als ze geen wiskunde meer willen doen, zullen ze toch zeker wel op hbo-niveau een beetje willen prutsen met websites?

Welke lui beginnen aan die studies? Studenten die alleen nog leuk werk willen doen en niet echt de moeite willen nemen om er daadwerkelijk hard voor te werken. Met een schoolleiding erachter die ze ook nog eens wijsmaakt dat ze na die opleiding gegarandeerd leuke baantjes gaan vinden en natuurlijk ook meteen bakken met geld mee kunnen verdienen.

Waar ligt de grens qua leeftijd? Mwa. Met de midden dertigers en ouder valt het allemaal nog wel mee. Dat zijn zo'n beetje de mensen die nog naar school gingen voordat die scholen commerciële leerfabrieken werden, waar het aantal studenten en de hoeveelheid vastgoed van een scholengemeenschap veel belangrijker werden dan gewoon een stuk kwaliteit leveren. Toen je alleen naar een middelbare of hogere beroepsopleiding kon als je er ook de capaciteit voor had en de leerstof nog niet zo was gesimplificeerd dat iedere debiel het aan zou kunnen.

Harde werkers. Ze zijn er echt wel hoor. En gelukkig zijn er zelfs nog heel wat uitzonderingen onder onze jeugd. Ik vrees alleen dat het huidige systeem alleen nog maar meer lamzakken voort gaat brengen. Als je niemand meer durft te vertellen dat hbo toch echt wat te hoog gegrepen is, hou je alleen nog een berg mislukte of niet eens gestarte managers over.