Het Zondagse Orakel - Een column is maar zelden kunst

Thako (Okaht)

Teundepopulist – Swaffelen is geen kunst
Leuke column waarin een aantal excessen op een sterke wijze worden geridiculiseerd. Misschien terecht. En als columnist ben ik stiekem jaloers op de insteek die Tim heeft gevonden.

Maar …

Wat mij altijd tegenstaat in dergelijke betogen is het veelvuldige gebruik van de woorden “veel” “alles” en “vaak”. Of in ieder geval de suggestie dat dit eerder regel dan uitzondering is. Met daarnaast ook nog eens de steeds terugkerende suggestie dat aan die regel ook meteen tonnen aan subsidie en uitkeringen kleven.
En tja. Dat dan ook nog eens met de slechtst mogelijke voorbeelden.

In de column worden twee namen genoemd. Jeroen Eisinga en Wim T. Schippers. Niet bepaald twee onbemiddelde kunstenaars. Bepaald geen uitkeringstrekkers.

Schippers heeft volgens mijn informatie toch net iets meer gedaan in zijn leven dan een pindakaasvloer maken. Acteur. Regisseur. Televisiemaker. Radiomaker. Theatermaker. Schrijver. Kunstenaar. Een paar stemmen bij Sesamstraat en legio stemmen in reclames en tekenfilms. De beste man is bijna zeventig en heeft inmiddels heel wat meer loonbelasting afgedragen dan menig bouwvakker. En daar gaat hij ondanks zijn  leeftijd nog vrolijk mee door ook!
Niet bepaald het toonbeeld van de luie kunstenaar, die maandelijks een zak stront aflevert voor een uitkering dus.

Jeroen Eisinga heeft inmiddels ook alweer de nodige (geld)prijzen in de wacht mogen slepen. Hij studeerde in slechts vijf jaar af op de academie. Dat kun je van veel andere academische studenten aan veel duurdere academische opleidingen niet zeggen. Daarna heeft Jeroen op eigen kosten nog twee jaar in Amerika gestudeerd. Hij heeft aan vierentwintig tentoonstellingen meegewerkt en heeft aardig wat werk verkocht aan vooraanstaande multinationals.
Nee. Jeroen ligt doorgaans niet op kosten van de staat in zijn bed te stinken. Die verdient gewoon zijn eigen boterhammen.

Als er nog eens iemand op kunst en cultuur wil schelden, zou ik graag echte voorbeelden met echte bronvermeldingen willen zien. Niet wéér die pindakaasvloer!

Swaffelen geen kunst? Met twee vage voorbeelden de hele kunstwereld afzeiken is nog geen kritische column.

LvanLier - Youp van 't Hek is een droplul
Hoezo plagiaat Luc? Als je een beetje satirisch over de PVV of over Polen schrijft, kom je al snel op een stuk of wat terugkerende thema’s uit. Brinkman met alcohol achter het stuur. Een brievenbuspissende Lucassen. Overlastgevende Polen. Fleur Agema die geen statistieken snapt. Zuipende Polen. Dion Graus die niet door heeft hoe een parlementair onderzoek werkt. Polen die “onze banen” inpikken. Een jankende, Limburgse groenteboer in zijn magazijntje.

Veel meer smaken zijn er niet. Het lijkt me logisch dat deze thema’s in verschillende columns over dezelfde onderwerpen steeds weer terugkomen. Als het meezit in een verrassende verpakking, maar dat lukt nu eenmaal niet altijd. Ook wij columnisten bezondigen ons wel eens aan net iets te makkelijke constructies en dan lijkt het al snel op elkaar. En dan moet ik eerlijk bekennen dat Van ‘t Hek het nu net iets beter had verpakt dan Oplopers.

Als ik de twee volledige columns naast elkaar leg, zie ik overigens wel degelijk grote verschillen. Ik vond de wijze waarop Youp de denkwijze van die debielen van de PVV tekende briljant. Het lag qua inhoud in ieder geval zeker niet op dezelfde lijn als die van Oplopers.

De titel “Albert Verlintje” wil ik dan ook volledig aan toeval wijten. Ik heb de term “Henk en Ingrid” ook niet bedacht. Maar als ik ze in een titel voor een column gebruik, ben ik wel zeker van minimaal de helft meer hits. Wie weet heeft Youp van ’t Hek de term ergens op Google langs zien komen en heeft hij er dankbaar gebruik van gemaakt.

Zou Youp van ’t Hek nu echt dagelijks FOK! volgen om teksten van Driek Oplopers te jatten?

Met alle respect voor Driek, toch deze boodschap: “Ik ken echt erg veel mensen die nog nooit van je hebben gehoord en je columns nooit lezen.”