Op weg naar het WK: De aanval (3)

Stef (SnorkelOrtega)

Ik ben gearriveerd bij het laatste deel van deze serie. Hierna zal Oranje het op eigen kracht moeten doen. In de vorige delen besprak ik de verdedigers en de middenvelders en vandaag zijn de aanvallers aan de beurt. De keepers laat ik gemakshalve achterwege, want sinds Van der Sar definitief heeft afgezegd voor het Nederlands Elftal is het overduidelijk dat Maarten Stekelenburg voor ons de ballen uit het doel moet houden in Zuid-Afrika.

In de afgelopen interlands waren Ryan Babel (Liverpool), Eljero Elia (HSV), Klaas Jan Huntelaar (AC Milan), Dirk Kuyt (Liverpool) en Arjen Robben (Bayern München) geselecteerd. Dit zullen ook de geselecteerden zijn voor het WK. Behalve als Van Persie op tijd hersteld is, want dan zal deze Ryan Babel vervangen. Daarnaast is ‘Van the Man’ ook nog een optie, maar dan moet hij eerst een serie van vijf of meer wedstrijden neerzetten. De spitspositie kan daardoor momenteel maar door twee mensen bemand worden. Kiest Bert voor de veel scorende Huntelaar of de hard werkende en meer balvaste Kuyt?

Huntelaar heeft natuurlijk een prachtig moyenne. Hij scoorde inmiddels al vijftien keer in 30 duels voor Oranje. Hoewel hier wel een kanttekening bij geplaatst moet worden, want de landen waartegen hij scoorde waren niet van internationaal topniveau. De vraag is dus nog of hij tegen landen waar topverdedigers je doormidden trappen als je ze een keer voorbij speelt, ook kan scoren. Bij Real Madrid en AC Milan heeft hij wel een aantal keer bewezen dat hij het kan, dus ik hoop voor hem dat het bij Oranje ook gaat lukken.

Of Dirk Kuyt moet natuurlijk in de basis staan. Dirk scoort wel minder dan Huntelaar, maar daarentegen is hij balvaster en kan hij eventueel de bal terugleggen op een inlopende Sneijder/Robben/Van Persie. Dan moet Bert natuurlijk wel het tactische concept aanpassen, want met Huntelaar lijkt het me verstandig om over de vleugels te spelen, zodat hij uit eventuele voorzetten kan scoren. Maar als Kuyt speelt dan kun je eventueel met lange ballen gaan werken richting Kuyt, om vandaar uit inlopende mensen te bereiken. Mijn voorkeur gaat dan toch uit naar Huntelaar, want lange ballen is niet echt een ‘pakkie an’ voor de Oranjemannen.

Aangezien we dan toch over de vleugels gaan spelen, is dit een mooi bruggetje naar de spelers die daar moeten gaan spelen. Ik stel voor om met Robben en Elia te gaan werken. Dit zijn twee onvoorspelbare spelers die elke wedstrijd weer voor veel gevaar zorgen. Daarbij spelen ze allebei wekelijks in een sterke competitie en laten ze ook zien dat ze daar niet onder doen voor anderen. Kuyt kan dan als ‘supersub’ mee, want hij kan zowel op rechts komen, of in de spits.

Nu heb ik wel genoeg de analyticus uitgehangen. Ik laat het vanaf nu over aan de ‘professionals’, want je zult de komende maanden overspoeld worden met dit soort analyses. Ik wilde hiermee de analytici alvast een voorzetje geven en die hoeven ze nu alleen nog maar in te koppen.