Op de rol bij de politierechter: 'Ze zitten allemaal onder de tattoos'

Jippie

Feyenoord speelt op 25 mei 2022 in de finale van de Conference League tegen AS Roma – in de hoofdstad van Albanië, Tirana. De Rotterdamse Jongeren Kern (RJK) is ook van de partij. Ze hebben hun zwarte vlag meegenomen naar de fanzone in de stad. Het is warm, 33 graden. Nogal wat ‘fans’ lopen op die woensdag in korte broek en met ontbloot bovenlijf over de fanzone. Het wemelt op die lijven van de tattoos. Goed te zien, want de Albanezen hebben videocamera’s bij de Rotterdamse fanzone opgehangen.

Wat die camera’s nog meer registreren? Dat leden van de harde kern 5 spandoeken uitrollen en dat hun kornuiten helpen om ze omhoog te houden. Op de doeken staat wat de heren de wereld graag willen vertellen: ‘Hitler onze vorst vergaSS Paul v. Dorst’, ‘Kanker jood’, ‘Roze kameraden spreading HIV since 2021’. De dochter van burgemeester Aboutaleb is ‘de kehba van Rotterdam’ (het Marokkaanse kehba betekent hoer), en haar vader – die nota bene met een Feyenoordsjaal om zijn nek in het vliegtuig naar Tirana is gestapt – staat op de dodenlijst. Fans brengen de Hitlergroet. AS Roma wint de finale trouwens met 1-0. Tranen met tuiten in de fanzone.

Sjaals
Het duurt niet lang voordat een foto van deze vertoning Twitter en Instagram bereikt. De verontwaardiging is groot. Paul van Dorst, voorzitter van de Roze Kameraden van Feyenoord, burgemeester Aboutaleb en diens dochter Yasmina doen aangifte van belediging en bedreiging. Leden van de harde kern staan weliswaar achter de spandoeken en hebben zich vermomd met shirts, sjaals en hoedjes ("zoals altijd laf, want onherkenbaar op de foto", sneert een woordvoerder van Feyenoord), maar de Rotterdamse politie maakt veel werk van de opsporing en achterhaalt 13 vermeende daders. De videobeelden uit Tirana komen goed van pas. En met de tattoos weten rechercheurs ook wel raad. Volgelingen van de RJK worden begin dit jaar opgepakt en 9 van hen maken vandaag hun opwachting bij de politierechter in het gerechtsgebouw in Dordrecht.

Dronken
Hassan (34) en Stanley (23)* verschijnen gelijktijdig voor politierechter Montijn. Ze hebben dezelfde advocaat, wel zo gemakkelijk. De politierechter toont de inmiddels beruchte foto op een videoscherm. "Bent u 1 van die personen achter die doeken?", vraagt de rechter aan Hassan. ‘Niet dat ik weet’, antwoordt hij. De politie denkt van wel. Dat zou vooral blijken uit de video-opnames uit Tirana. De politie heeft op de beelden een man omcirkeld. Dat zou Hassan zijn (NN3 in het politiedossier), te herkennen aan tattoos op zijn linkerbeen, op zijn rug en op zijn linker- en rechterarm. "Bent u dit?", vraagt de politierechter. "Ik denk het wel", zegt Hassan nu. "Ik was dronken, ik drink normaal niet, en ik wist niet wat er op die doeken stond." Als hij dat wél had geweten, dan had-ie, zegt Hassan tegen de rechter, het spandoek niet omhoog hebben gehouden. Dat hij zijn gezicht had bedekt, betekent niet dat hij wél wist wat-ie deed. "Dat deed ik omdat het stoer is."

Panter
Hassan en Stanley zouden lid zijn van de agressieve Rotterdamse Jongeren Kern. Daar kijkt Stanley van op. "Ik weet niet je of je daar überhaupt lid van kunt zijn. Ik ken die jongens. Misschien dat ik tot de oudere kern hoor." De politie zegt Stanley zeer regelmatig te hebben gezien bij wedstrijden van Feyenoord en hem op de Tiraanse beelden te herkennen aan ‘een groot postuur, getinte huidskleur, zwart T-shirt met een embleem van de Rotterdam Radicals, een zwarte korte broek, zwarte schoenen, rood-zwart-wit gestreept masker, een grijze heuptas en een tatoeage op de linkerarm en een donkere tatoeage op de linkerhand.’ De laatste in de vorm van een zwarte panter. De politie heeft ‘hun’ Stanley (NN5 is het dossier) in de video omcirkeld. "Bent u dat, in dat gele cirkeltje?", vraagt rechter Montijn. "Nee", luidt zijn antwoord. "Groot postuur, getinte huidskleur, tatoeages. Dat kan iedereen zijn."

Tatoeages
Stanley kan nog zoveel zeggen, 2 politieagenten herkennen hem aan zijn postuur, kleding en tattoos. Stanley is namelijk geen onbekende van de politie. Hij is vaak betrokken bij supportersrellen. Officier van justitie Wooldrik twijfelt dan ook niet aan de waarneming van de agenten, die ze op ambtseed in het proces-verbaal hebben opgemaakt. "Mijnheers tatoeages op de sociale media komen overeen met de beelden uit Tirana." Stanley houdt samen met Hassan het spanboek met ‘Roze kameraden spreading HIV since 2021’ vast. Dat Hassan zijn gezicht heeft bedekt omdat dat ‘stoer’ is, vindt de officier ongeloofwaardig. "Je wilt niet herkend worden omdat je weet wat je aan het doen bent."

Haat
Alle verdachten die vandaag voor de politierechter verschijnen, hebben volgens de officier van justitie nauw samengewerkt bij het fabriceren en tonen van de spandoeken en bij het maken verspreiden van de foto. Hassan en Stanley ook. Officier Wooldrik: "De teksten zijn walgelijk. De onverdraagzaamheid en de blinde haat druipen ervan af. Burgemeester Aboutaleb en Paul van Dorst zijn bedreigd met liquidatie. Joden en homoseksuelen zijn beledigd. We hoeven ons niet af te vragen wat wordt bedoeld met vergassen en Hitler onze vorst. De dochter van burgemeester Aboutaleb is ondubbelzinnig beledigd." Omdat ze zich aan hetzelfde schuldig hebben gemaakt, verdienen Hassan en Stanley allebei een werkstraf van 150 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 30 dagen en 3 jaar lang een locatieverbod rond De Kuip.

Vaag
De officier van justitie heeft grote stappen genomen om snel thuis te kunnen zijn, vindt raadsman Verweijen. Hij kan om te beginnen moeilijk leven met een politiedossier waarin de agenten anoniem zijn. De raadsman: "Waarom is dat? Ik wil kunnen controleren waar ze werken. Hoe zijn ze tot een herkenning gekomen?" Dat laatste vindt raadsman Verweijen héél bijzonder in het geval van Stanley. "Die herkenning heeft geen enkele bewijswaarde. De beelden zijn vaag en gewoon niet goed." Hoe kan Stanley worden herkend aan een T-shirt? "De halve Kuip loopt in dat soort shirts, en geloof mij, ik weet dat als bezoeker van De Kuip." NN5 lijkt een tatoeage op zijn hand te hebben, maar is dat een panter? De raadsman: "Kijk naar de groepsfoto, ze zitten allemaal onder de tattoos." De huidskleur van NN5 en het heuptasje zeggen volgens de raadsman ook niks. "Het is een man met een sportief postuur. Hoezo, sportief? Maar veel belangrijker: hoe zag Stanley er die dag uit?" De agenten hebben Stanley kortom ten onrechte herkend. Hij dient vrijgesproken te worden. 

Handen
Hassan was in de fanzone in Tirana en heeft een spandoek opgehouden, maar hij was niet actief betrokken bij het verzinnen en maken van de spandoeken. Raadsman Verweijen: "Je ziet dat hij de punten van 2 spandoeken in zijn handen gedrukt krijgt. Hij staat achter die doeken. U kunt niet vaststellen dat hij wist wat erop stond. Ik zit al jaren op de Noordzijde in de Kuip, en heel vaak worden er doeken over je uitgerold. Daar sta je dan onder. Geen idee wat erop staat." Ook aan de verspreiding van de foto op de sociale media had Hassan part noch deel. Er was kortom geen opzet in het spel en hij was geen medepleger. Ook Hassan verdient vrijspraak.

Vermomming
Gewoonlijk horen verdachten onmiddellijk wat de politierechter voor hen in petto heeft. Vandaag moeten Hassan en Stanley wachten tot het einde van de middag, als alle ‘Tirana-verdachten’ de revue zijn gepasseerd bij rechter Montijn en haar collega Diekman. Politierechter Montijn is onverbiddelijk: Hassan en Stanley hebben allebei banden met de Rotterdamse Jonge Kern. Ze gelooft er ook niets van dat Hassan niet wist wat er op de spandoeken stond. "Er lag een plan, het was voorbereid in een app-groep. De vermomming duidt erop dat ze wisten dat er iets stond te gebeuren dat niet door de beugel kon." Dat geldt voor Hassan én voor Stanley. Raadsman Verweijen mag de herkenning door de agenten niet betrouwbaar vinden, de rechter vindt die herkenning wel betrouwbaar. Ze geeft Hassan en Stanley een werkstraf van 100 uur, én ze mogen 3 jaar lang niet in de wijk Feijenoord komen als Feyenoord speelt – thuis en uit. Een voorwaardelijke gevangenisstraf vindt de politierechter niet nodig. 4 andere ‘Tirana-verdachten’ krijgen vandaag dezelfde straf, 1 verdachte krijgt 3 dagen celstraf en een werkstraf van 94 uur en 2 verdachten worden vrijgesproken.

* Dit zijn niet hun echte namen.