Hoe de afschuwelijke moord op Lola (12) Frankrijk verdeelt

Jippie

Parijzenaars zijn verbijsterd door de schokkende moord op een 12-jarig schoolmeisje wier lichaam vrijdag 14 oktober is gevonden in een container op de binnenplaats van haar flatgebouw.

Het meisje, Lola genaamd, had de dag normaal op school doorgebracht. Haar vader was ongerust toen ze 's middags niet thuiskwam uit school. Nadat hij haar in de buurt had gezocht, zag hij op de videobewakingsbeelden van het gebouw waar hij als conciërge werkzaam is hoe een jonge vrouw, zijn dochter meenam.

De ouders gingen naar het politiebureau en deden aangifte van haar zorgwekkende verdwijning. Rond 23.00 uur werd Lola's lichaam aangetroffen in een koffer, op de binnenplaats van het gebouw waar het gezin woonde. Het lichaam van zijn dochter werd geplet in de container gevonden, afgedekt met materiaal.

Haar handen en voeten waren vastgebonden en naar verluidt had ze verwondingen in haar nek, gezicht en rug. Ook zaten er twee Post-it's onder haar voeten, op de ene stond "0" en op de andere "1". Uit de autopsie bleek dat Lola door verstikking om het leven is gekomen.

Zaterdag 15 oktober arresteerde de politie de hoofdverdachte van de moord - een 24-jarige in Algerijnse geboren vrouw die in de pers wordt aangeduid als Dahbia B.  Ze is in voorlopige hechtenis genomen op verdenking van moord, verkrachting en foltering.

De vrouw was herkenbaar op een beveiligingsvideo die werd gemaakt bij het appartementencomplex, waarin ze vrijdagmiddag in het gezelschap van Lola de voordeur binnenkwam. Later werd ze gezien toen ze het gebouw verliet terwijl ze een container trok en zich vervolgens verward gedroeg op straat. Een ooggetuige zei dat ze om hulp vroeg in ruil voor geld van een "orgaanhandelzaak".

De politie zei echter niet te geloven dat dit een serieuze aanwijzing was. Hun meest plausibele theorie is dat Dahbia B, psychisch onstabiel is en dat haar daad "random" was.

Ook zit een 43-jarige man vast die vermoedelijk Dahbia B. en de koffer in zijn auto heeft vervoerd. De politie denkt dat Dahbia B, nadat ze door de buitenwijken van Parijs zijn heengereden, terugkeerde naar het flatgebouw - waar ook haar zus woont.

Daar zouden de twee zussen een luidruchtige ruzie hebben gehad, voordat Dahbia B weer vertrok - dit keer zonder de koffer. Ze bracht de nacht door in een flat in de buitenwijk Bois-Colombes, waar ze de volgende dag werd gearresteerd.

De politieke tegenstanders van de Franse regering waren er snel bij om de status van Dahbia B. als illegale immigrant te benadrukken.

Op 20 augustus werd de vrouw aangehouden op een Franse luchthaven omdat haar verblijfsvergunning verlopen was. Ze was zes jaar geleden legaal Frankrijk binnengekomen als student. Dahbia B kreeg te horen dat ze het Franse grondgebied binnen een maand moest verlaten, op grond van een bevel dat bekend staat als een OQTF (obligation de quitter le territoire français). Omdat Dahbia B geen strafblad had, werd ze niet in hechtenis geplaatst. OQTF-bevelen staan er om bekend dat maar één op de tien daadwerkelijk wordt opgevolgd, en Algerijnen behoren tot de nationaliteiten waarvan wordt aangenomen dat zij het systeem het meest misbruiken.

Het overlijden van Lola en het feit dat de verdachte een Algerijnse vrouw zonder verblijfsvergunning is, leidden bij rechtse en extreemrechtse partijen tot heel wat kritiek. Maar de ouders van het vermoorde meisje verzetten zich tegen “elk gebruik van de naam en de afbeelding van het kind voor politieke doeleinden”, zo lieten ze vrijdag in een verklaring weten via hun advocaat.

De familie van het meisje “heeft in de eerste plaats het respect en de genegenheid van het land nodig”, verklaarde president Emmanuel Macron vrijdag in de marge van een Europese top in Brussel.

Donderdagavond demonstreerden in Parijs honderden mensen in aanwezigheid van Eric Zemmour, de voorzitter van Reconquête!. Enkelen droegen spandoeken bij zich met de afbeelding van Lola.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin deed een beroep op extreem-rechts om na te denken over de gevolgen van hun woorden. De minister zei tegen RTL radio dat er veel onfatsoen sprak uit sommige politieke reacties.

Zemmour bestempelde de moord als “francocide”, een term die hij een paar weken geleden bedacht om de vermeende oorlog aan te duiden die “immigranten voeren tegen het autochtone Franse volk”. Tijdens een verhitte zitting in de Nationale Assemblee veroordeelde Marine Le Pen van de extreem-rechtse National Rally partij het "lakse" migratiebeleid van de regering.

"De verdachte van deze barbaarse daad had niet in ons land mogen zijn; wat weerhoudt u ervan om eindelijk een einde te maken aan deze ongecontroleerde, clandestiene immigratie?" zei ze.

Verschillende andere rechtse politici hadden ook kritiek op de regering. Het Republikeinse parlementslid Éric Pauget zei tegen de minister van Justitie dat "Lola haar leven heeft verloren omdat u deze onderdaan niet heeft uitgewezen".

Het motief voor de moord is onduidelijk en de advocaat van de verdachte heeft de verschillende geruchten over orgaanhandel en bloeddrinken naar het land der fabelen verwezen. 

Een mogelijk motief dat wordt genoemd door bronnen dicht bij het onderzoek is een geschil tussen de hoofdverdachte en Lola's moeder. Dahbia B woonde met haar zus in hetzelfde gebouw, maar toen zij om een pasje vroeg om het flatgebouw binnen te gaan, weigerde Lola's moeder dat.

De verdachte zit momenteel in isolatie in de gevangenis van Fresnes, ten zuiden van Parijs. Volgens berichten was zij een jaar geleden het slachtoffer van huiselijk geweld en zal zij een psychiatrisch onderzoek ondergaan.