RIVM adviseert 'poeptaks'

Redactie

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert het kabinet om een poepbelasting in te voeren. De campagnes om mensen gezonder te laten eten slaan niet genoeg aan. Doordat mensen ongezond blijven eten produceren zij meer en ongezondere poep dan nodig is. Het kost dan ook steeds meer geld om het rioolwater te zuiveren van dit ongezonde afval.

Het RIVM: “Een gezonde drol is stevig en compact van formaat. Deze zijn gemakkelijk uit het rioolwater te filteren. Een ongezonde drol is dat niet; deze valt uit elkaar in het water en is daarom veel moeilijker te filteren. Wij adviseren daarom een ‘poeptaks’: iedere keer als er ontlasting wordt doorgespoeld moet er belasting over worden betaald.” Om dit plan te doen slagen moet er in elk toilet een sensor worden ingebouwd die registreert of er alleen urine of ook ontlasting wordt doorgespoeld. 

Artsen zijn niet blij met het advies van het RIVM; zij voorzien een run op stoma’s aangezien stomazakjes (met inhoud) gewoon bij het restafval mogen worden gegooid. Een keer in de twee weken je restafval weggooien is beduidend goedkoper dan elke dag een paar keer poepen. Ook natuurorganisaties hekelen het plan. Zij zijn bang dat mensen erop uit gaan trekken om hun behoefte in het bos te doen, aangezien het verbod op wildplassen en -poepen alleen binnen de bebouwde kom geldt. 

Toch houdt het RIVM vast aan de aanbeveling. Het instituut verwacht dat mensen gezonder gaan eten om de stoelgang te verbeteren.

Bostoilet (Afbeelding: Pixabay)
Bostoilet (Afbeelding: Pixabay)