Het oordeel van de rechter, opvallende en belangrijke uitspraken van vorige week

Jippie

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week publiceert Rechtspraak.nl een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Hieronder de selectie van vorige week:

Straf - Tbs voor aanval met twee messen tijdens psychose
28 september - Een 41-jarige man is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor een poging tot doodslag op een andere man in maart dit jaar. Op camerabeelden was te zien dat de man na een woordenwisseling op zijn slachtoffer afliep met een mes in beide handen, waarbij hij stekende bewegingen maakte. Het slachtoffer kon zich verdedigen met een fietspomp. Een psycholoog en een psychater stelden vast dat de man lijdt aan een ernstige psychotische stoornis en een verstandelijke beperking. Deze stoornissen waren ook aanwezig toen hij zijn slachtoffer aanviel. De rechtbank neemt de conclusies van de deskundigen over en verklaart de man ontoerekeningsvatbaar. Hij is daarom niet strafbaar en wordt ontslagen van alle rechtsvervolging. Wel wordt hij gedwongen opgenomen in een tbs-kliniek.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5445

Straf - Cel voor schaamteloze uitbuiting in wasserij
28 september - Twee mannen van 42 en 52 krijgen 336 en 288 dagen gevangenisstraf voor het voordeeltrekken van uitbuiting van medewerkers van hun wasserij in Zaandam en arbeidsuitbuiting van één van hen. De buitenlandse werknemers moesten lange dagen achtereen werken, ook in de nacht. Dat deden ze onder zware omstandigheden: het was in de wasserij zeer heet en ze droegen geen beschermende kleding. Ze kregen niet of nauwelijks betaald, terwijl dat wel steeds werd beloofd. In het bedrijf werkte ook een Nederlandse man, die op papier verantwoordelijk was, maar in werkelijkheid niets te zeggen had. De man lijdt aan een communicatiestoornis en autisme en werd door de twee eigenaren slecht behandeld en onderdrukt. Ook hij kreeg nauwelijks betaald. De mannen hebben op schaamteloze wijze geprofiteerd van de kwetsbaarheid van hun slachtoffers. Omdat de behandeling lang op zich heeft laten wachten, valt de straf wel lager uit dan de eis van het OM.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5448
ECLI:NL:RBAMS:2021:5471

Bestuur - Hotel Parkview in Amsterdam heropend voor eigenaar
29 september - De eigenaar van Hotel Parkview mag het pand na jarenlange sluiting weer betreden. Na twee explosies dichtbij het hotel sloot de burgemeester in 2019 het pand. De voorzieningenrechter ziet geen aanleiding om het pand nog langer gesloten te houden. Daarbij weegt mee dat er geen bewijs is gevonden dat de explosies tegen het hotel waren gericht en dat het politieonderzoek inmiddels is afgerond. De zorgen van buurtbewoners en de vermoedens van de politie wegen na twee jaar niet meer op tegen het belang van de eigenaar om het pand te kunnen betreden voor onderhoudswerkzaamheden. Of het pand in de toekomst weer zal worden gebruikt als hotel, is nog niet bekend. De gemeente heeft een aanvraag voor een exploitatievergunning in behandeling genomen. De voorzieningenrechter heeft mede daarom besloten dat er geen aanleiding is om in een voorlopige voorziening te beslissen dat de eigenaar Hotel Parkview weer als hotel kan heropenen. De gemeente moet nu dus bepalen of de heropening van het hotel een vergrote kans op herhaling van het geweld kan opleveren.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5499
ECLI:NL:RBAMS:2021:5500

Kanton - Ontslag voor directielid na reisjes met privéjet naar Abu Dhabi
17 september - Een directielid van een internationale reder mag worden ontslagen vanwege ernstig verwijtbaar handelen. In oktober 2020 werd ontdekt dat een ondergeschikte van de man voor miljoenen had gefraudeerd. Daarna bleek dat het directielid zich jarenlang door de ondergeschikte op een buitensporige manier had laten fêteren. Zo betaalde de ondergeschikte voor het directielid en zijn gezin reisjes met een privé-jet naar Abu Dhabi, waar ze verbleven in luxe hotels en op een privé-jacht en bezoekjes brachten aan de Grand Prix. Hoewel onderzoek uitwees dat het directielid niet zelf heeft gefraudeerd, verweet de reder hem wel dat hij zijn ondergeschikte zijn gang liet gaan. De directeur kon weten dat de ondergeschikte die reisjes niet van zijn salaris kon betalen maar controleerde diens creditcardbestedingen en interne ‘leningen’ niet. De kantonrechter concludeert dat de man mag worden ontslagen en geen recht heeft op een transitie- of ontslagvergoeding.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5443

Kanton - Autoverkoper moet geld voor kapotte auto teruggeven
24 september - Een verkoper van tweedehandsauto’s moet een man zijn geld terugbetalen omdat de auto die hij hem verkocht ernstige gebreken vertoonde. De man kocht de Volkswagen Fox voor 1700 euro. Binnen een maand moesten de bobine, bougies en bougiekabelset worden vervangen. Niet lang daarna bleek ook de vierde cilinderinjector defect, waardoor de auto onbruikbaar was. De verkoper stelde dat de auto in orde was toen hij hem verkocht. De kantonrechter gaat hier niet in mee. De wet bepaalt dat wanneer een product binnen zes maanden na aankoop defect blijkt te zijn, het vermoeden is dat het product al bij aankoop gebrekkig was. Het is dan aan de verkoper om het tegendeel aan te tonen, maar dat heeft de autohandelaar niet gedaan. Daarom moet hij het aankoopbedrag terugbetalen en de door de man betaalde verzekeringspremie en motorrijtuigenbelasting vergoeden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5444

Civiel - Lekkende gevel Roeterseiland gedeelde verantwoordelijkheid
22 september - Bouwconcern BAM en de Universiteit van Amsterdam zijn samen verantwoordelijk voor de extra kosten voor de renovatie van de gevel van een deel van het Roeterseilandcomplex. BAM kreeg de renovatieopdracht in 2010. Na afronding van het werk traden lekkages aan de gevel op. De UvA stelde dat sprake was van een verborgen gebrek en hield BAM daarvoor aansprakelijk. Volgens BAM zat het probleem echter in het architectonisch ontwerp dat in opdracht van de UvA was gemaakt. De rechtbank oordeelt dat de lekkage verschillende oorzaken had, gelegen in gebrekkige uitvoering (verantwoordelijk-heid BAM), gebrekkig onderhoud (verantwoordelijkheid UvA) en gebreken in het ontwerp. Voor de gebreken in het ontwerp is sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid. Deze brengt mee dat BAM voor 70% van de kosten opdraait en de overige 30% voor rekening van de UvA komt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5348

Civiel - Vrouw moet alle kosten voor aanbouw betalen
24 september - Een vrouw die een aanbouw aan haar huis heeft laten bouwen, moet de aannemer ook de laatste factuur betalen. Dat heeft de rechtbank beslist. De vrouw betoogde dat zij niet hoefde te betalen, omdat de bouw te laat was begonnen en omdat het werk niet goed was uitgevoerd. Ze zou veel kosten hebben gemaakt voor herstel en reparaties. De rechtbank concludeerde echter dat zij nooit bij de aannemer over ondeugdelijk werk heeft geklaagd, ook niet toen het werk werd opgeleverd. De vrouw stelde ook nog dat zij al 5.000 euro had betaald aan de onderaannemer en dat deze betaling in mindering moest worden gebracht op de factuur. Ook hierin gaat de rechter niet mee omdat de door deze onderaannemer uitgevoerde werkzaamheden niet onder de aannemingsovereenkomst vielen. De vrouw ontkende dat zij opdracht voor de werkzaamheden had gegeven, maar dat de onderaannemer het werk heeft uitgevoerd zonder opdracht, vond de rechtbank onaannemelijk.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5350

Civiel - Klimhal in Sloterdijk blijft voorlopig open
27 september - Klimhal Bouldermuur Amsterdam mag de ruimte die zij huurt voorlopig blijven gebruiken. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De klimhal is gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw in Amsterdam Sloterdijk. Afgelopen april zegde de verhuurder de huur per eind oktober op. De klimhal verzette zich tegen die opzegging, waarop de verhuurder een kort geding aanspande. Hij eiste dat de klimhal uiterlijk eind dit jaar zou vertrekken. De voorzieningenrechter wijst die eis af. De gehuurde ruimte is een zogenoemde 230a-bedrijfsruimte. Daarvoor is in de wet geregeld dat de huurder de kantonrechter in een verzoekschriftprocedure kan verzoeken de ontruimingstermijn te verlengen. Indiening van zo’n verzoek brengt mee dat de ontruimingsverplichting wordt opgeschort totdat de kantonrechter heeft beslist. De huurder heeft nog tot en met 31 december 2021 om zo’n verzoek in te dienen en heeft ter zitting gezegd dit te zullen doen. De voorzieningenrechter concludeert dat de uitkomst van die procedure moet worden afgewacht.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5501

Vrouwe Justitia (Foto-Pixabay)
Vrouwe Justitia (Foto-Pixabay)