Het nutteloze feitje van de dag: olympisch vuur, een Nederlands idee

Maarten (rubbereend)

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dezer dagen brand het olympische vuur in Tokio, maar wist je dat het ontsteken van de het vuur tijdens de moderne Olympische Spelen een Nederlands idee is? De eerste keer dat het vuur ontstoken werd tijdens de moderne Spelen was namelijk in Amsterdam in 1928. Architect Jan Wils die het Olympisch Stadion ontwierp, bedacht daarvoor speciaal de Marathontoren net buiten het stadion. "Ik stel me daarvan veel voor. Het wordt een heele ijle toren. Er boven komt een groote schaal, waarin overdag een rookpluim kan opstijgen en ’s avonds een vuurzuil", zo vertelde hij aan dagblad Het Vaderland.

Er werd verder tijdens de Spelen in Amsterdam weinig aandacht besteed aan het olympisch vuur. En waar nu het vuur ontstoken wordt door een beroemde sporter gebeurde dat destijds door een onbekende medewerker van gemeentelijk gasbedrijf. Na de Zomerspelen van 1928 groeide het vuur uit tot één van de symbolen van de Olympische Spelen.

Wil je meer weten over het ontstaan van het olympisch vuur als traditie? Klik dan hier.

De Marathontoren naast het Olympisch Stadion, de plek waar voor het eerst het olympische vuur brandde (WikiCommons/Weenenk en Snel/Stadsarchief Amsterdam)
De Marathontoren naast het Olympisch Stadion, de plek waar voor het eerst het olympische vuur brandde (WikiCommons/Weenenk en Snel/Stadsarchief Amsterdam)