Lokale interruptie: Monstertrucks versus vogeltjes

Hexagon

De vergadering van de jaarrekening over het afgelopen boekjaar leek een vrij saaie en voorspelbare bedoeling te worden. De coalitiepartijen keken grotendeels tevreden terug op een jaar waarin goede voortgang was geboekt met het op orde krijgen van het huishoudboekje. De oppositiepartijen maakten wat kritische kanttekeningen, snapten bepaalde zaken niet of wilden ze niet snappen. De jaarrekening is vrijwel nooit spannend. Tot er ineens nog een actuele motie van PvdA en Groenlinks uit de hoge hoed kwam, die de gemeenteraad deed splijten.

Het onderwerp van de motie was het monstertruck evenement dat dit weekend, op een vrachtwagenoefenterrein in de Genneper parken, zal plaatsvinden. Indieners Frank Depla (PvdA) en Tom van den Nieuwenhuijzen (Groenlinks) waren bezorgd over de broedende vogels in de Genneper parken. Daarom werd er een motie ingediend, die wethouder Joost Helms (VVD) op opriep om het evenement te verplaatsen. En wanneer dat niet meer zou lukken, het te verbieden. Dat ondanks dat de gemeente in eerste instantie een vergunning had afgegeven, omdat het evenement binnen de regels past. Het eerste wilde Helms wel proberen. Het tweede zou echter te ver gaan. Aan de raad om te beslissen of ze de opdracht zou doorzetten.

Een pittig debat volgde. Het verbieden van het evenement zou immers de gemeente op een forse schadeclaim komen te staan. Groenlinks schermde echter met de dreiging dat milieuorganisaties ook claims zouden gaan indienen. Na even wat beraad besloten we, met pijn in het hart, de motie toch niet te steunen. Het was al weken bekend dat het evenement er zou zijn en toch kwamen PvdA en Groenlinks in de laatste week met een motie waarvan de gevolgen volkomen onduidelijk zouden zijn. Bovendien zou het intrekken van de vergunning zo kort voor een evenement getuigen van zeer amateuristisch en onbetrouwbaar gedrag van de gemeente. Even leek de meerderheid te worden gehaald voor de motie. Totdat het CDA het nog spannender maakte door te melden dat ze verdeeld zouden stemmen. Ook de PvdA leek het moeilijk te hebben om de rijen gesloten te houden maar de fractiediscipline is daar schijnbaar een stuk sterker. Door het verdeeld stemmen van het CDA kwamen de voorstanders met 22 van 45 stemmen er net een tekort. Het tegenkamp kwam echter ook niet verder dan 22 stemmen omdat er een raadslid afwezig was wegens ziekte. Daardoor staakten de stemmen. De procedure is dan dat de motie naar de volgende vergadering doorschuift en de motie dan nog een ster stemming wordt gebracht. Wanneer de stemmen dan nog staken kan deze als verworpen worden beschouwd.

Het vervelende voor de voorstemmers was natuurlijk dat die volgende vergadering na het monstertruck evenement zou zijn. Daarom riepen PvdA en Groenlinks op om een spoedvergadering bijeen te roepen op de zaterdagochtend, met alleen een herstemming als agendapunt. Een moment waarop vermoedelijk een heel aantal raadsleden niet zouden kunnen wegens staande afspraken. De partijen hoopten natuurlijk dat er meer tegenstemmers afwezig zouden zijn waardoor de motie er met een meerderheid bij gelegenheid door zou komen.

Een spoedvergadering vergt echter een meerderheid van de fracties voor (waarbij aanwezigheid en afwezigheid van individuele raadsleden geen issue is). Aan alle fracties een nieuw dilemma. Enerzijds klopt het dat het doordat het evenement al op de zaterdag is, dat het een legitiem onderwerp is voor een spoedzitting. Anderzijds is het ook dubieus om te proberen meerderheden bij gelegenheid te krijgen voor moties waarvan al duidelijk is dat er onvoldoende steun voor is. Maar meer nog vond ik het dat we het niet konden maken om de organisator van het evenement, tot de ochtend van het evenement in onzekerheid laten met als reden dat de politiek geen besluit kon nemen.

Gelukkig hoefde de beslissing niet genomen te worden. Op woensdagavond meldde Joost Helms dat het hem gelukt was het evenement te verplaatsen naar industrieterrein de Hurk. Iedereen blij, iedereen gelukkig.

De vraag aan de Fokkers is eenvoudig. Wat zouden ze gestemd hebben?

Rogier Verkroost (29) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. In de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.