Lokale interruptie: NIMBY versus natuurgebied

Hexagon

Een klassiekertje vandaag. Niet alleen het onderwerp is een veel terugkomend dilemma in de politiek. Ook zijn al generaties politici met dit onderwerp bezig geweest. Het gaat om de N69, de weg die Eindhoven verbindt met Belgisch-Limburg. Een drukke weg die dwars door de centra van Aalst en Valkenswaard gaat. Dat dat voor de leefbaarheid in beide plaatsen erg schadelijk is daar is ieder het over eens. En dat er een snelweg moet komen die bij de grens op een snelweg aansluit daar zul je ook weinig tegenstanders voor vinden. Maar door wiens gemeenten die weg moet, en waar precies, daar liggen de kempengemeenten al tientallen jaren met elkaar overhoop. De gemeenten Eersel en Bergeijk willen de weg eigenlijk liever niet. Het bekende Not in my backyard-verhaal (NIMBY).

Nu lijkt een doorbraak sinds de vorige week bijna rond. De provincie heeft de laatste jaren de regie op zich genomen en wil nu een knoop doorhakken. Daarom is er de laatste jaren onderhandeld over een akkoord met de betrokken gemeenten. En dat akkoord ligt er nu. Er kon gekozen worden uit twee varianten. Een die een upgrade zou betekenen van een bestaande route langs Eersel en Bergeijk. De andere is een nieuwe weg die door het Keersopdal moet, een natuurgebied. Uiteindelijk is gekozen voor de tweede variant. Dat akkoord moet door de raden goedgekeurd worden voordat de provincie een definitief besluit neemt.

Maar het akkoord vinden we als D66 dus niets. Want het houdt alleen maar rekening met deze NIMBY belangen. En daarom gaan we dus een uniek natuurgebied vernielen terwijl dat niet nodig is. Het vervelende van dit soort compromissen is dat de natuur geen stem heeft en dus altijd het onderspit delft. Daarnaast maken we ons zorgen om het de kosten. De kosten van het aanleggen van een weg door een moeras, want dat is het, zijn naar onze mening wel erg rooskleurig ingeschat. Daar kunnen dus gemakkelijk overschrijdingen komen. Die zijn dan wel voor de rekening van de provincie maar dat wil niet zeggen dat we dan wel met slecht onderbouwde plannen moeten instemmen.

Samen men met de SP en Groenlinks hebben we in de vergadering dus een motie ingediend om ook de tweede variant verder uit te werken en als optie open te houden. Zo niet dan stemmen we tegen het akkoord. Helaas kregen we al voor de vergadering te horen dat de PvdA, de VVD en het CDA sowieso onze lijn niet steunen. Net genoeg voor een meerderheid. Men vind dat ons plan het proces weer vertraging doet oplopen. Dat klopt maar na tientallen jaren van vertraging kunnen die maanden er nog wel bij om tot een beter voorstel te komen.

Maar in de vergadering wordt het ineens spannend. Van de drie genoemde fracties zijn vijf raadsleden niet aanwezig vanwege ziekte, een begrafenis en verplichtingen voor het werk. En daarbij geeft de PvdA aan dat er ook nog een tegenstemmer in de fractie aanwezig is. Ineens is de wethouder niet meer zeker van zijn meerderheid. In het felle debat is duidelijk merkbaar dat hij zenuwachtig is. De tegenstanders bepleiten fel het behoud van het keersopdal. Dit tot genoegen van de mensen op de tribune, waar alle milieuorganisaties van de regio bij elkaar zitten. De tegenstanders zijn niet onder de indruk. Riky van Herk van het CDA is het duidelijkst: "We zijn al zo lang bezig en we willen nu verder."

Helaas mag het niet baten. De lokale partijtjes durven het niet aan om de lijn D66-Groenlinks-SP te steunen en gaan overstag voor het verhaal van de wethouder. Het is Frank Depla van de PvdA die met ons meegaat. De motie wordt verworpen en het akkoord wordt goedgekeurd. De weg door het Keersopdal is weer een stap dichterbij. De provincie zal binnenkort gaan besluiten. Daarbij zal de Eindhovense handtekening onder het akkoord voor enkele partijen een belangrijke factor zijn. Ik wens ze wijsheid toe en hoop dat ze inzien dat het akkoord een slecht plan heeft voortgebracht.

Toch blijft dit een dilemma dat de politiek tot in de lengte van dagen zal blijven verdelen. Ik ben benieuwd wat de gemiddelde lezer in dit geval gestemd zou hebben.

Ik ga intussen op deze heerlijke dag nog maar eens fietsen door het Keersopdal. Nu kan het nog.

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.