Lokale interruptie: Roemer bij de Fontys

Hexagon

Het is de afgelopen donderdag dat ik een email krijg van onze fractiemedewerkster. De afdeling Sociale Studies van Fontys hogescholen in Eindhoven organiseert een debatmiddag en daarvoor is Emile Roemer uitgenodigd. Fontys wil echter daar voorafgaand een politieke infomarkt organiseren waar de lokale afdelingen van alle partijen zich kunnen presenteren. Het is een beetje laat aangekondigd maar afwezig zijn is ook geen optie. Ik besluit alleen te gaan. Erg groot is het publiek immers niet.

Wanneer ik aankom word ik verwelkomd door Martijn van Lanen. Ik zie ik dat er tafeltjes geregeld zijn. Ik stal er wat flyers en ander papierwerk over D66 en de Jonge democraten uit. Gadgets om mee te nemen heb ik helaas niet kunnen regelen. Maar daar is een eenvoudige oplossing voor. Een paar paaseitjes en groene snoepkikkers uit de supermarkt doen wonderen. Naast mij is mijn collega Ferry van den Broek al de VVD-stand aan het opbouwen. Even later komen er nog meer bekende gezichten. Corine Vogelaar van de SP, Rens Dietz en Mrigresh Robles de Medina van het CDA en nog iets later komen Mieke Verhees en Albertien Schoots van de PvdA. Groenlinks heeft het laten afweten deze middag.

Het wordt al snel druk. Dat Sociale Studies een typische vrouwenstudie is, is al snel te merken. Jaren geleden was ik al eens in het gebouw om posters op de hangen voor een studentenverenigingsfeest, toen ik zelf nog aan de Fontys studeerde. Er komen de nodige vragen. Waar D66 voor staat. Wat D66 doet voor de sociale sector en het onderwijs. Ook moeten enkele meisjes me wat vragen voor een studieopdracht. Wat D66 voor beleid rondom pesten wil en ook rondom tienermoeders. Geen vragen waar je eenvoudig antwoord op kunt geven zonder je partijprogramma zeer technisch uit te werken. Maar de meisjes zijn tevreden. De snoepkikkertjes zijn trouwens populair. Ze gaan allemaal op. Al pakt Albertien Schoots van de PvdA er stiekem wel behoorlijk wat.

Na twee uur ebt de drukte weg. Terwijl Ferry van de VVD fel in discussie is met Mieke en Albertien van de PvdA over de Haagse politiek, ruim ik mijn spullen op. Intussen ben ik Joyce tegengekomen. Een meisje dat lid is van mijn oude studentenvereniging waar ik nog geregeld bij reunistenavonden kom. Ze heeft lang bij iedere partij gestaan om informatie te vergaren. Ze geeft aan weinig van politiek te weten maar zich er meer in te willen verdiepen.

Samen lopen we naar de grote Fontys-zaal aan de Rachelsmolen. Daar is het debat met Emile Roemer. De zaal doet vertrouwd aan. Hier begon ooit mijn studententijd. De zaal is als een studio ingericht en er is een cameraploeg aanwezig voor een livestream. Joyce en ik gaan ergens achterin zitten. Met veel bombarie komt Emile Roemer de zaal binnen. Ik had hem nog niet eerder in het echt gezien. In de twee uur die volgen mogen studenten hem vragen stellen. Dat gaat hem goed af. Ferry en een groepje JOVD'ers zitten strategisch op een rijtje en leggen Emile het vuur aan de schenen. Maar hij weet de kritiek goed te pareren. Hoewel je het er niet mee eens hoeft te zijn kan hij duidelijk voor zijn verhaal staan. Ook een confrontatie met de besognes binnen de Brabantse SP-fractie kunnen hem niet van zijn stuk brengen. Roemer is duidelijk een gouden greep voor de SP.

Na afloop weet Joyce me te vermelden dat ze de politiek toch wel heel interessant vindt en zich wil gaan orienteren om er misschien ook in actief te worden. Wellicht D66. Ik beloof haar uit te nodigen voor een volgend politiek café. Zo heeft het enthousiasme van Emile Roemer ook onze partij misschien wel wat opgeleverd.

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.