Funfacts: A-10 'Warthog'

Mirel

Menig gamer of oorlogsfilmliefhebber die de FOK! weblog checkt is wel bekend met het A-10 vliegtuig. Het is het eerste vliegtuig bedoeld voor close air support, oftewel, het bestoken van vijandelijke bepantsering op de grond vanuit de lucht. En dan niet door bommen te laten vallen maar door raketten af te vuren, maar vooral ook door de gigantische mitrailleur slash kanon te gebruiken, binnen 2 tot 3 seconden maait dit kanon door een tank heen.

De A-10 heeft alle onderdelen (vliegsystemen zegt wikipedia) in drievoud. Voor het geval er iets kapot gaat? Voor het geval er iets kapot gaat. Met 1 staart, 1 motor of een half afgeschoten vleugel kan het nog vliegen. En dat gevaar is er zeker want de A-10 moet laag vliegen en de topsnelheid van 560 km/u is relatief laag, vergeleken met andere gevechtsvliegtuigen. Zelfs het kanon zorgt er tijdens het vuren voor dat er voor snelheid moet worden ingeleverd.

De mitrailleur werd dan ook eerst bedacht en gebouwd en daarna pas het vliegtuig dat het kon dragen. Het is in feite een gigantisch kanon met vleugels..

Gigantisch ja, want ik kom er net achter dat dat ding echt vele malen groter is dan dat ik reeds in gedachten had.  De kogel in onderstaande foto laat al zien dat de mitrailleur groot is, en je ziet ook de voorkant, maar als je het van de zijkant bekijkt, dan sta je toch wel versteld.

En hier een foto van de zijkant, klik erop voor een grotere versie:

Check ook een filmpje van een A-10 in actie. Let op het geluid van de mitrailleur, onvoorstelbaar snel schiet dat ding.