Column: Lekker weertje

Marco (cptmarco)

In de submit vonden wij de volgende bijdrage:

De laatste tijd worden we weer overspoeld met berichten over rokjestijd en “lekker weertje, hè buuf?”. Persoonlijk ben ik er toch ietwat minder positief over. De ene overbuur besluit dat er met een grote schare kinderen (met van die hele hoge, ijle stemmetjes) een hele dag een uitstap gemaakt zal worden naar één van de vele pretplekken die Nederland kent en zoiets begint dan ’s morgens vroeg om 06.30 uur.

Men heeft elkaar kennelijk al een tijdje niet gezien, want de hele straat wordt gevuld met ellelange verhalen in een onverstaanbaar dialect, helaas wèl goed te horen. Als dan eindelijk de tijd aanbreekt om te vertrekken, zullen we dat weten ook: de doei’s (ja, ook hier!), de hoye wa’s’, het dichtknallen van autoportieren en natuurlijk niet te vergeten het grappig bedoelde ‘tuuterdetuuttuut tuut tuut’ zorgen er wel voor dat je er van op de hoogte blijft.

Vervolgens wordt een andere overbuur, nu ook wakker, opeens actief en besluit dat het gazonnetje ter grootte van een postzegel, hoognodig electrisch gemaaid moet gaan worden waardoor de volgende overbuur, nu toch wel écht wakker geworden, opeens een onbedaarlijke behoefte voelt om brandhout te gaan zagen. Op al dit geluidbraaksel besluit alweer een andere overbuur dat er nu tijd is om die ene klus af te maken die al tijden ligt te wachten en waarvoor absoluut een electrische zaag nodig is.

En ja hoor, buurman besluit dan maar met zijn voor vaderdag gekregen hogedrukspuit de hele achtertuin maar eens te behandelen. O jee, ik voel de barbeknoeis ook al weer opkomen... Wellicht nog erger van dit prachtige weer, is volgens mij het minder verhullende aspect er van. Worden de menselijke vormen nog goed verhuld als het koud is, tijdens ‘lekker weertje’ worden mensen opeens volkomen schaamteloos.

Ik heb het altijd vreemd gevonden dat vrouwen rokken én broeken mogen dragen en dat mannen (enkele uitzonderingen daargelaten) zich toch moeten beperken tot broeken. Maar nu begin ik het toch wel een beetje te begrijpen. Ik ben namelijk bijna nog nooit (ook daar een enkele uitzondering daargelaten) een vent tegengekomen met mooie benen. Sterker nog, mannen schijnen altijd uitgerust te zijn met klutsknieën of een scharnier die niet in verhouding staat met de de rest van het been.

Ook het kromgehalte is hoog. En harig. Niet echt een streling voor het oog. Nu, ten tijde van de korte broeken wordt het nog eens te meer duidelijk. En om een beetje te compenseren wordt ook met enige regelmaat de bovenbast lekker ontbloot, bierbuik en ‘manboobs’ ten spijt. Ten tijde van ‘lekker weertje’ laten ook vrouwen zich niet onbetuigd. Waar in de kou vetrollen, knellende bh bandjes en randjes (dus opeens zijn er vier borsten in plaats van twee) en ongeschoren oksels (zo’n natte, slierterige pluk shag dus, brr!) nog prachtig verborgen worden, is dat nu helaas verleden tijd.

Onverbloemd wordt alles tentoongesteld in kekke kleding die altijd gekocht schijnt te moeten worden in de maat die ze in hun tienertijd droegen. Nee, eerlijk waar: die maat heb je écht al lang niet meer! En nee, blote buik truitjes is heus niet voor iedereen weggelegd, geloof me nou maar.

Een legging hoort best enigszins strak te zitten, maar niet zo strak dat je alle putjes kunt tellen en dat je precies weet wat voor soort slip ze dragen. De extra zadeltassen laat ik maar even buiten beschouwing, het is al erg genoeg. Moet ik nog iets toevoegen over badkleding; lekker een dagje naar het strand of de plassen? Nee, dacht ik ook al niet...

Opvallend is wel dat de kinderen tegenwoordig ook al niet achter willen blijven kennelijk. Het aantal te dikke kinderen is explosief gegroeid. Triest hoor. En ook zij kleden zich navenant. Dus, eigenlijk kan de conclusie zijn: hoe meer zon, hoe minder decorum.

Met dank aan Sasschky voor de submit.